Hlavní obsah

Jiří Menzel uvede za oceánem svůj nový film Donšajni

Oscarový režisér Jiří Menzel představí svůj film Donšajni americkému publiku. Součástí jeho turné po Spojených státech bude americká premiéra filmu a představení výstavy fotografií a oblíbených bonmotů z jeho filmů nazvané Rozmarná léta Jiřího Menzela.

Foto: Bontonfilm

Z filmu Donšajni

Článek

O snímek je prý za oceánem zájem. Například večerní promítání 19. září v Českém centru v New Yorku je vyprodané. Režisér bude i hostem Americké filmové akademie v Los Angeles, která pro něj přichystala slavnostní večer. Donšajni měli světovou premiéru 27. srpna na mezinárodním festivalu v Montrealu. Do českých kin film vstoupí 26. září.

Podle informací společnosti Medialogue vstoupí Donšajni v neděli 15. září do amerických kin, a to premiérou pro 400 diváků v AFI Theatre v Silver Spring ve Washingtonu. Promítat se bude v českém znění s anglickými titulky.

„V cestě do Spojených států jsem trochu nevinně, svou účastí přispívám k propagaci filmu, ale jsem zvědav na reakce amerického publika,” uvedl před odletem Menzel. Původně ho do USA pozvalo české velvyslanectví jako hosta na akce Mutual Inspirations Festival ve Washingtonu, který je věnován Václavu Havlovi, nebo Czech That Film v New Yorku.

Óda na ženy i svůdce

„Donšajni jsou ódou na uhlazené svůdce a ženy, které milují a chybují. V jiných rukou než Menzelových by to mohla být tragédie, nebo film o genderové politice. Přitom je to ale suchá komedie, bajka, která nikoho nezraní. Menzel svým starosvětským stylem dokáže najít způsob, jak ženské postavy vyzdvihnout na piedestal, aniž by je obral o důstojnost a inteligenci,” napsal kritik montrealského listu The Gazette Jeff Heinrich.

Výstava Rozmarná léta Jiřího Menzela si neklade za cíl zmapovat celé jeho dílo a život. „Expozice je koláží z nepublikovaných snímků ze soukromého archivu. Diváci mohou vidět fotografie ze Skřivánků na niti, Ostře sledovaných vlaků, Vesničky mé střediskové a dalších. Doplňují je hlášky z filmů,” komentovala to Olga Menzelová, která expozici sestavila. Americkou vernisáž uvede ve Washingtonu 13. září v rámci večera na velvyslanectví České republiky. Putovní výstavu zhlédnou diváci i v New Yorku a Los Angeles, kde čeká Menzela 23. září akce Americké filmové akademie - v kině pro 1000 diváků uvede novou kopii Ostře sledovaných vlaků.

Turné Jiřího Menzela končí 24. září, kdy se vrací do České republiky, aby se tu o den později zúčastnil slavnostní premiéry filmu Donšajni v pražském Rudolfinu. I ji doplní zmíněná výstava, která bude po celý měsíc přístupna v parku u břehu Vltavy.  Hlavními postavami filmu jsou operní režisér Vítek (Jan Hartl), učitelka Markétka (Libuše Šafránková) a operní zpěvák Jakub (Martin Huba). V dalších rolích se objeví například Jiřina Jirásková a Ivana Chýlková.

Reklama

Výběr článků

Načítám