Hlavní obsah

RECENZE: Padesát odstínů svobody - povídka vyprávěná jako erotický thriller

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K českému čtenáři se dostává překlad třetího dílu trilogie Padesát odstínů svobody, který napsala britská prozaička píšící pod jménem E L James zakládající si na tom, že první dvě iniciály (znamenající občanské jméno Erika Leonardová) jsou bez teček. Už první prodeje dokázaly, že půjde opět o knižní trhák.

Foto: ČTK

Česky vyšlo Padesát odstínů svobody.

Článek

Nic na tom nezmění ani autorčino přiznání hned z úvodu knihy, že původní verzi příběhu publikovala v letech 2009 až 2011 v on-line internetové podobě s názvem Master of the Universe a pod pseudonymem Snowqueen’s Icedragon.

Nakonec první díl trilogie vydala již jako E L Jamesová na jaře 2011 jako e-knihu a bez jakékoli publicity se z ní stal bestseller. Stáhlo si ho čtvrt miliónu čtenářů, jen za osm měsíců se prodalo 70 miliónů výtisků a příběh erotických experimentátorů se dostal na první příčku prestižního žebříčku e-knih podle listu New York Times.

Christian Grey, mladý a bohatý podnikatel ze Seattlu, a půvabná, o šest let mladší Anastasia Steelová jsou v posledním dílu trilogie už manželi a začínají nový život. V čem ovšem může být „nový“, když mají za sebou prožitky předcházejících dvou dílů Padesát odstínů šedi a Padesát odstínů temnoty, v nichž je spojovalo tajemství pouta sadomasochistických sexuálních praktik? Autorka ostatně přiznává, že se do psaní trilogie dala vedena otázkou, co by se stalo, kdybyste byli přitahováni k někomu, kdo na rozdíl od vás vyznává takový styl.

Je to „čtení“, které láká

Kdyby šlo jen o erotickou literaturu, nevzbudila by trilogie takovou pozornost. Vždyť manželské či partnerské hrátky jsou na určité, v životě neprožívané situace kořením společného života. Jamesová navíc jako prozaička dobře ví, jak je pro hlavní postavy důležité rodinné zázemí.

Podle hrdinova lékaře je Christian adolescent, který toto období úplně přeskočil. Příběh vedou dál nejen manželské hry, ale i Anastasiiny obavy o život otce Raymonda či Christianův strach, aby se nestala obětí nejen paparazziů, ale skutečných násilníků.

Pravda, podle tématu by se mohlo zdát, že jde o rozsah šířeji rozepsané povídky, ale zájem čtenářů o „špalky“, jak říkají šestiset- i vícestránkovým prózám, nepolevuje. Zřejmě jim vyhovuje, když se jednotlivé „fáze“ milování popisují na pěti stránkách nebo podobně dlouho trvá, než se naleje šampaňské.

Je to „čtení“, které láká. A očekávání čehosi neobvyklého. Nakonec je třeba přiznat, že deset stran honičky autem, které by také zasluhovaly proškrtat, slouží – pro netušící řidičku – jako adrenalinová předehra k milování.

Už ani nemá cenu připomínat, že původní inspirací byly romány Twilight Stephenie Meyerové, že pro své příběhy publikované výhradně na webu použila Jamesová postavy z její trilogie Stmívání. I že Christian zpočátku působil opravdu jako „erotický“ upír.

Vše je překryto úspěchem, první kniha čeká na filmové zpracování. Fantazie čtenáře a reálný obraz děje na plátně však nemají stejnou podobu, a film tak bude pro tvůrce nelehkou zkouškou.

Nejlépe placená

Jistě však je, že podle magazínu Forbes, který každoročně vydává žebříček nejlépe placených spisovatelů a spisovatelek, se loni na prvním místě umístila právě E L Jamesová s výdělkem 95 miliónů dolarů, tedy v přepočtu asi 1,9 miliardy korun.

Na druhém místě s 91 milióny, zhruba 1,8 miliardy korun, skončil James Patterson, proslavený zejména sérií knih s detektivem Alexem Crossem. Jen pro zajímavost, Dan Brown je devátý s 22 milióny dolarů a J. K. Rowlingová patnáctá s 13 milióny dolarů.

Po stránce 624 prózy Padesát odstínů svobody, kde je napsáno „Konec“, pokračuje autorka třiceti dalšími nazvanými Christianovy odstíny. Možná to souvisí s aktuální odpovědí na její webové stránce, zda se vztahu Christiana Greye a Anastasie Greyové bude věnovat dále. „Nikdy neříkej nikdy, ale vrátili se mi v tuto chvíli zpět, a tak mám k vyprávění několik dalších příběhů,“ tvrdí.

E L James: Padesát odstínů svobody
XYZ, přeložila Zdeňka Lišková, 656 stran, 449 Kč

 Celkové hodnocení 45 %

Reklama

Výběr článků

Načítám