Hlavní obsah

Rockerský rebel Jagger slaví sedmdesátiny

Právo, ČTK, Kateřina Farná

I když dávno dosáhl důchodového věku, nikdy nezůstal nic dlužen své pověsti sexuálního idolu a rebela. A zejména vynikajícího hudebníka. Legendární Brit Mick Jagger, který v pátek slaví sedmdesátiny, okouzluje publikum svojí dandyovskou arogancí už přes 50 let.

Foto: ČTK/AP

Micku Jaggerovi je sedmdesát let.

Článek

Narodil se jako starší ze dvou bratrů do středostavovské rodiny v Dartfordu v hrabství Kent. Krátce studoval na prestižní Londýnské ekonomické škole, z níž ho ale brzy vyhodili. Osudové bylo jeho setkání s kamarádem z dětství Keithem Richardsem v roce 1960. Brzy spolu vytvořili výjimečnou autorskou dvojici přezdívanou Glimmer Twins (Blýskavá dvojčata). Na jedné straně estét, intelektuál a výrazný zpěvák Mick, na té druhé věčný rebel a nezaměnitelný kytarista Keith.

První koncert pod názvem Rolling Stones skupina odehrála v londýnském klubu Marquee 12. července 1962 a v dubnu 1964 vyšlo jejich první album The Rolling Stones. Plně autorská byla až čtvrtá deska Aftermath (1966). Hymnou tohoto období se stala píseň (I Can't Get No) Satisfaction s již zlidovělým úvodním kytarovým riffem. Stouni začali zdolávat čela hitparád a pozornost začaly budit i informace o tom, jakou výtržnost zase ztropili.

Přestože se Jagger vydal později i na sólovou dráhu, Rolling Stones nikdy nepustil k vodě. Letos v červnu skupina vystoupila na festivalu v Glastonbury a jen o pár dní později zahrála v londýnském Hyde Parku, kde předvedla převážně stejné hity jako při svém legendárním vystoupení na tomtéž místě před 44 lety.

Samostatnou kapitolu představují pro zpěváka ženy. Dvakrát se oženil, má celkem sedm dětí se čtyřmi různými ženami. Bulvárními médii byl propíraný zejména jeho rozvod s modelkou Jerry Hall, který ho přišel na více než 377,6 mil. korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám