Hlavní obsah

Australský muzikant Dub FX: Základ je soul

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dub FX je třicetiletý skladatel, muzikant a zpěvák, který se narodil jako Benjamin Stanford. Pochází z australského Melbourne, ale v posledních letech cestoval a užíval si života pouličního umělce. V následujících dnech se představí na českých festivalech Colours Of Ostrava (18.–21.7.) a Sázavafest (1.-3.8.) a slovenském GrapeFestivalu (9.-10.8.).

Foto: dubfx.net

Dub FX

Článek

Proč jste se odstěhoval z Austrálie do Evropy?

Pocházím z Melbourne v Austrálii a tam nyní opět žiju. Na různých místech Evropy jsem žil od roku 2006 do konce loňského roku. Bydlel jsem v dodávce a vystupoval na ulici. Loni jsem si uvědomil, že jsem ušetřil dost peněz na to, abych si koupil dům v Melbourne, a to jsem taky udělal.

V Austrálii jste byl dříve členem několika rockových kapel. Přestal vás rock bavit, že jste se vydal na cesty?

Od roku 2001, kdy jsem skončil školu, jsem hrál nejen s rockovými, ale i funkovými, reggae, hiphopovými a jazzovými kapelami. Také jsem zpíval s dýdžeji v klubech. Nikdy mě to nepřestalo bavit, ale měl jsem pocit, že se nikam neposunuji. Chtěl jsem cestovat a něco se o sobě dozvědět. Proto jsem si vybral pouliční vystupování.

Prý po vás v Austrálii chtěli, abyste se zúčastnil televizní show. Je to pravda?

Vlastně ano. Než jsem začal cestovat, ucházel jsem se o pozici televizního moderátora a dokonce jsem uspěl. Bylo to něco ve stylu MTV. Napadlo mě,  že by mi to mohlo pomoci v odstartování mé hudební kariéry, a tak jsem začal současně intenzivně pracovat na sólovém albu. Dva dny před tím, než jsme měli točit první epizodu, však jeden z investorů s té akce vycouval a celé se to zaseklo. Naštěstí jsem už měl hotové sólové album, se kterým jsem mohl vyrazit do ulic. Jediný problém byl, že jsem pak v Evropě začal dělat úplně jinou hudbu, než jaká byla na tom albu.

Hrával jste na ulicích v Austrálii i v Evropě. Je to pro muzikanta dobrá průprava?

Nejlepší ze všech. Není nic lepšího, než být placen za to, že zkoušíte. Také vás to naučí pokaždé podávat ten nejlepší výkon. Když si zkoušíte doma, nikdy nenacvičíte živé vystupování.

Zažil jste na ulici i těžké chvilky?

Jasně, všechny světlé momenty jsou vyváženy temnými. Kolikrát jsem málem umřel. Ale to vám pak pomůže docenit ty vrcholy.

Proč jste si vybral umělecký pseudonym Dub FX?

Chtěl jsem tak pojmenovat reggae kapelu v Austrálii, ale nikdy jsem jí nezaložil. Pak mi došlo, že se to hodí k tomu, co dělám na ulici.

Ve vaší tvorbě je spousta hudebních vlivů, od hip-hopu až k pop music. Chápete nějaký hudební styl jako její základ?

Soul! Poslouchám jakoukoli hudbu, když má v sobě soul. S ním pak může být dobrý drum’n’bass, heavy metal i techno.

Můžete popsat, jak vlastně vznikají vaše hudební nápady?

Většinou začínám s kytarou. Ale někdy třeba poslouchám nějakou cizí píseň a zpívám si do ní a skládám text. Někdy pustím smyčku přímo na ulici, začnu tvořit na místě, celé to nahraju a večer si to doma pustím a zjistím, jestli je tam něco dobrého.

Jak moc při svých vystoupeních improvizujete?

Líbilo by se mi, kdybych mohl improvizovat stoprocentně, jako ve svých začátcích na ulici. Lidé na koncertech ale chtějí slyšet písničky, které znají z youtube nebo z mého alba. Tak jim je samozřejmě dopřávám.

Jak budou vypadat vaše vystoupení na českých a slovenském festivalu?

Očekávejte soul, bass a vědomí.

Reklama

Výběr článků

Načítám