Hlavní obsah

Skupina Thirty Seconds To Mars: My i Damien Hirst vytváříme realitu ze snů

Právo, Šárka Hellerová, Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká rocková kapela Thirty Seconds To Mars vydala před pár dny své nové album Love, Lust, Faith and Dreams. Současně míří na festival Rock for People, kde se v letošním roce představí jako hlavní hvězda. V londýnském The Soho Hotelu poskytli Právu exkluzivní rozhovor zpěvák a kytarista Jared Leto (jinak též slavný hollywoodský herec), baskytarista Tomo Miličević a bubeník Shannon Leto.

Foto: Jiří Heller

Thirty Seconds To Mars při rozhovoru pro Právo. Zleva Tomo Miličević, Jared Leto a Shannon Leto

Článek

Co vám v těchto dnech dělá radost?

Shannon: Díky za optání, tahle otázka se mi líbí. Dobrý spánek, výborné jídlo, milá společnost nebo povedený koncert.

Tomo: Skvělé příležitosti, které dostáváme. Jsem za ně vděčný. Také máme radost, když se povede rozhovor.

Čekala jsem, že zmíníte vaše nové album Love, Lust, Faith and Dreams.

Tomo: To zajisté, to nás těší. Mám ale pocit, že všechno, co jsme jmenovali, s ním vlastně souvisí.

Jaké byly dosud nejsilnější momenty spojené s jeho nahráváním a vydáním?

Tomo: Asi úplně nejsilnější byla naše spolupráce s americkou NASA. Díky ní jsme poslali písničku Up In The Air do kosmu. To byla událost, kterou zažijete jednou za život, nikdy na to nezapomeneme.

Jared: Chtěl jsem udělat něco jiného, zábavného. A opravdu to velká zábava byla. Je to něco, co pro nás bude symbolem pro tohle životní období.

Singl Up In The Air putoval na začátku března na vesmírnou stanici (ISS) na palubě rakety společnosti Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) z floridského Mysu Canaveral. 18. března jste mluvili s astronautem Tomem Marshburnem, který na ISS pobýval. Byli jste s ním od té doby v kontaktu?

Tomo: Myslím, že už se vrátil na zem. Ještě jsme s ním od té doby nemluvili, ale myslím, že to je uskutečnitelné. Rádi bychom s ním ještě hovořili. Být v kontrolním středisku v Houstonu, sledovat ho, jak se vznáší ve vesmíru, a telefonovat s ním bylo velmi vzrušující a surrealistické. Byl to výjimečný okamžik.

Zpěvačka Sarah Brightmanová se do kosmu chystá osobně. Neláká vás to také?

Tomo: Myslím, že kdyby byla příležitost, tak bych letěl. Asi bych do toho šel…

Jared: Jo, moc rád bych letěl. Je to hodně nebezpečné, ale mohlo by to být zajímavé.

S astronautem Tomem Marshburnem jste také mluvili o tom, jak může pohled z oběžné dráhy změnit vnímání lidskosti. Myslíte si, že i hudba dokáže měnit svět?

Tomo: To si pište. Hudba je konverzace, kterou můžete vést s mnoha lidmi po celém světě v jediný okamžik. Jazyk nebo kultura nehrají roli. Písně vytvářejí spojení, pouto mezi lidmi. Takže rozhodně ano. Bez pochyby. Myslím, že už svět v minulosti změnila.

Kdo podle vás v tomhle směru odvedl dobrou práci?

Shannon: Bob Marley byl jeden z nich.

Tomo: Ten chlap měl úžasné poselství. Také Beatles napsali mnoho silných písniček, Rolling Stones, Pink Floyd, Led Zeppelin, Depeche Mode, The Cure, Thirty Seconds To Mars...

Vy se o to soudě dle vašich aktivit pokoušíte nejen písničkami, ale i zapojením do mnoha užitečných projektů neziskových organizací a podobně. Je to spíše váš občanský postoj, nebo je to úzce spojené s vaší kapelou?

Moc rád bych letěl do kosmu. Je to hodně nebezpečné, ale mohlo by to být zajímavé Jared Leto

Jared: Je dobré dělat, co můžete, ve chvíli, kdy to můžete udělat a kdy vás k tomu něco inspiruje. Někdy tím pomáháte jiným lidem nebo pomáháte zvýšit povědomí o nějakém problému. Zabýváme se tím, co námi pohne. Nejsme sociální organizace, takže netrávíme dobročinnými projekty celý život. Ale když můžeme pomoci, je to fantastické.

Zažili jste něco neočekávaného při nahrávání?

Jared: Myslím, že mnoho lidí bude překvapených, jak album zní. Každé nahrávání bereme jako skvělou příležitost k transformaci. Je to možnost se redefinovat, znovu nalézt. Je to výzva. Když to nevyužijete, ztrácíte skvělou příležitost.

Shannon: Užili jsme si mnoho skvělých okamžiků. Velká zábava bylo nahrávání japonských bubnů taiko, které jsme nikdy předtím nepoužívali. Také jsme použili xylofon nebo malou hudební skřínku, kterou jsme s Jaredem měli jako malí kluci.

Na obal alba a ve videoklipu k písničce Up In The Air jste použili dílo kontroverzního výtvarníka Damiena Hirsta. Myslíte, že mají vaše hudba a jeho umění něco společného?

Jared: Myslím, že ano. Vytváříme realitu ze snů, všichni tomu věříme. On experimentuje se svými představami a výsledek představuje světu. My děláme totéž.

Jaké je vaše nejoblíbenější dílo od něj?

Jared: Mám jich rád hodně. Jedno z nejlepších je kostra zalitá ve skleněném krucifixu. Jmenuje se to Requiem. Kříž je vidět shora. Jsou to dvě skleněné desky do kříže a kostra je nějakým způsobem umístěná uprostřed. Je to nádhera. Nabídl nám, jestli to nechceme koupit.

Tomo: Fakt? Za kolik?

Jared: Bude to výhodný obchod. Pšššt.

Jarede, v rozhovorech pěkně mluvíte o své matce. Chodí často na vaše koncerty?

Jared: Shannone, je to taky tvoje matka, tak mluv!

Shannon: Chodí.

Jared: Hodně. Moc nás podporuje, je velký fanoušek. Je to naše máma, jasně že miluje cokoli, co uděláme. Jak by nás mohla nemít ráda.

Jako kapela cestujete po světě. Jste hlavně v halách, na stadiónech, v hotelích nebo v dopravních prostředcích. Vnímáte nicméně nálady a postoje diváků? Mluvíte s nimi?

Jared: Setkáváme se. Spontánně se svoláváme.

Tomo: Zrovna nedávno jsme se setkali s fanoušky v parku v Londýně. Máme se svým publikem hluboký a blízký vztah. Většinou mluvíme hlavně o hudbě. Ty konverzace bývají velmi k věci.

Na začátku roku 2012 média spekulovala o tom, že jako kapela skončíte. Vy jste to nakonec dementovali. Co k této spekulaci média podle vás vedlo?

Tomo: Tehdy jsme byli po turné, které je zapsáno v Guinnessově knize rekordů jako nejdelší. Lidé se nás často ptali, co bude dál.

Odpovídali jsme, že nevíme. Toho se leckdo chytil a říkaly se různé věci. Ale očividně jsme tu, připraveni do toho kopnout a vyrazit opět na cesty.

Na co se mohou těšit fanoušci na Rock for People?

Jared: Na totální šílenství. Jestli chtějí, aby se jim protočily bulvy, mozek roztavil a vyskakoval ušima jako popcorn, měli by se k našemu večírku na Rock for People rozhodně přidat.

Reklama

Výběr článků

Načítám