Hlavní obsah

Fotograf Jaroslav Kučera potkává lidské osudy

Právo, Jan Šída

Originální dokumentarista Jaroslav Kučera vystavuje své práce na Pražském hradě. Je to poněkud překvapivé spojení, protože jeho fotografie zachycují ve většině případů lidi z polosvěta či periferie společnosti. A prostory Hradu jsou pro mnohé symbolem místa toho nejhonosnějšího umění. Možná ale právě proto zvolili organizátoři expozice zmíněný interiér.

Foto: Jan Šída

Jaroslav Kučera

Článek

Zasazení Kučerových černobílých obrazů obyčejného života do mírně snobské a turisticky vyhledávané destinace vytváří správné umělecké napětí. A koneckonců, dílo významného umělce (je mimo jiné držitelem Czech Press Photo) si důstojné prostředí zaslouží.

Působivost snímků Kučery tkví v jejich syrové přesvědčivosti. Potvrzují, že formát černobílé fotografie je pro takové zobrazování ideální. Dává pozorovateli prostor pro vlastní fantazii a vymýšlení vlastního příběhu. Právě akcentace dějovosti je u takových děl zásadním faktorem. V případě Kučerových snímků tomu napomáhají i krátké autorovy komentáře, popisující jak ta která fotografie vznikala.

Vzhledem k tomu, že se často jedná o momentky ze života bezdomovců, lehkých holek, striptérek z předměstských náleven či hospodských štamgastů, dostává se návštěvník do míst, která by sám za sebe nejspíš nenavštívil. Kučera mu je ale popisuje spíše jako místa zvláštní tragikomiky a snaží se ukázat, že i někteří lidé mohou být ve specifickém prostředí svým způsobem šťastní.

Na výstavě jsou k vidění ale i práce, v nichž je syrová brutalita dokumentovaného momentu apriorně daná. Snímky z pohřbu Jana Palacha jitří emoce i po tolika letech. Zkrvavený obličej dredaté aktivistky, bojující proti Mezinárodnímu měnovému fondu, je už spíše tichou výčitkou.

Fotografie Jaroslava Kučery spojuje jeden svorník, a tím je hluboká lidskost. Jeho snímky, ačkoli často zobrazují negativní věci nebo i čiré zlo, aktéry rozhodně nikterak lacině neironizují či neponižují. Spíše ukazují, že jsou na světě lidé, jejichž osudy jsou mnohem tragičtější než ty naše, a přesto se dokáží radovat ze života.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám