Hlavní obsah

Ondřej Sokol začal natáčet s Rodenem filmový debut Krásno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva kamarádi z dětství se scházejí v rodném městě, aby se pokusili po mnoha letech objasnit tajemnou smrt matky jednoho z nich. To je výchozí situace částečně autobiografického filmu s názvem Krásno, který začal o víkendu natáčet v Šumperku jako svůj celovečerní debut režisér Ondřej Sokol. Objeví se v něm i jako herec a spolu s ním spoluautor scénáře a další rodák z tohoto severomoravského města Martin Finger.

Foto: Petr Horník, Právo

Herec a režisér Ondřej Sokol

Článek

"I když nejde o události veselé, bude se jednat o komedii, navíc hodně černou," řekl Sokol poté, co se první klapka ozvala v poněkud ponurých kulisách šumperského krematoria. Nemá prý rád charakteristiky připravovaných filmů. "Těžko vysvětlujeme, proč o takhle vážném tématu točíme černou komedii. Scéna, kterou jsme právě dělali, byla nesmírně vtipná, ovšem obsahovala spoustu absurdních a směšných situací. Lidi to mohou pochopit a uvěřit tomu, až to uvidí na plátně," dodal.

Natáčení odstartovala scéna, ve které Karel Roden coby pohřebák se svým kolegou připravují nebožtíka na smuteční obřad. Ve filmu prý nebude o podobně bizarní, komické, ale i napínavé a zamotané situace nouze.

Premiéra 30. ledna

Producenty snímku jsou Daniel Strejc a Vojtěch Frič ze společnosti love.FRAME, koproducentem například Česká televize. Premiéra v kinech je plánována na 30. ledna. Příběh byl pojmenován podle blízké vodní nádrže Krásné, v níž se matka jednoho z hrdinů utopila.

Sokol, známý především z pražského Činoherního klubu a populární díky televiznímu pořadu Partička, se inspiroval skutečnými událostmi. Nejde však o rekonstrukci, ale o fikci. Dva kamarádi Michal a Adam se do tohoto města vracejí po dvaceti letech. Michalova matka je několik let mrtvá, jeho otec umírá v den jejich příjezdu. Oba chtějí zjistit, jak to se smrtí matky bylo, chtějí vypátrat jejího vraha.

V dalších rolích se objeví například Jana Krausová, David Matásek, Jaroslav Plesl, Zuzana Stavná, Michal Pavlata, Hana Maciuchová, Ivan Vyskočil a Jan Kačer. Ve filmu si zahrají i dvě stovky mladých lidí, které filmaři vybrali na konkurzu. Zhruba osmdesát procent záběrů vznikne během května v Šumperku a okolí, v červnu se bude natáčet v Praze. Rozpočet činí 26 miliónů korun. Na hudební stránce se bude podílet Jan P. Muchow s Ondřejem Sokolem.

Reklama

Výběr článků

Načítám