Hlavní obsah

Dřevní blues, punk a alternativní country zazní na ostravské Drive stage

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní festival Colours of Ostrava (18.–21. července) představí novou scénu, která dostala název Drive stage, neboť podle pořadatelů představí alternativní kapely, které mají "drajv".

Foto: Colours of Ostrava

Baskery

Článek

Drive stage bude místem, kde se setká country s punkem, elektronický hip-hop s bluegrassem, gypsy swing s punkem, berlínský weillovský kabaret se šansonem a romským dechno Balkánem. Většina těchto kapel u nás ještě nehrála.

Jsou to třeba Agnostic Mountain Gospel Choir z Kanady, hrající dřevní otrhané vesnické blues s chraplavým vokálem, dále švýcarští Mama Rosin, již si oblíbili u nás poměrně exotické žánry cajun a zydeco, ale i punk, nebo němečtí psychobilly- gypsy-swing-punkoví Diving For Sunken Treasure a američtí Gangstagrass, kteří neváhali do hip-hopu namíchat kovbojský bluegrass.

Dále vystoupí My Jerusalem, 17 Hippies, bluesrockový pastor Glenn Kaiser, De Temps Antan, Worldly Savages a The Cellmates.

Z ČR dorazí Nylon Jail (country, folk, rock a elektronika), The Rocket Dogz s rock´n´rollem, punkem a rockabilly, folkrocková Lucie Redlová & Garde, Poletíme? a Sarah And The Adams.

Foto: Colours of Ostrava

Gangstagrass přidali do hip-hopu bluegrass.

„Zájem o country, bluegrass, tradiční hudbu a folk – donedávna vysmívané symboly konzervatismu – zasáhl takřka celý svět. Na novém významu získaly akustické nástroje: banjo, housle, mandolíny, valchy a kytary. Drive stage se zaměří na tento směr, z něhož v posledních letech vyšla celá řada vynikajících a zásadních skupin a osobností posouvajících country, bluegrass a folkové písničkářství do 21. století, kdy se běžností stalo také propojení s elektronikou, avantgardou a hip hopem,“ řekla Zlata Holušová.

Hlavními hvězdami Colours of Ostrava budou třeba Sigur Rós, Jamie Cullum, The xx, Damien Rice, Tomahawk a Devendra Banhart.

Reklama

Výběr článků

Načítám