Hlavní obsah

Madonna mohla v Rusku koncertovat jen zadarmo, neměla pracovní povolení

Americká popová hvězda Madonna směla loni v srpnu v ruském Petrohradu zazpívat, nikoli však za peníze, ale zadarmo. Vyplývá to z vyjádření ministerstva zahraničí, o němž informuje list Izvěstija. Madonna loni na koncertě propagovala práva homosexuálů, čímž si proti sobě postavila tamní úřady.

Foto: Reuters

Madonna během svého turné MDNA

Článek

Ministerstvo reagovalo na dotaz poslance petrohradského zákonodárného sboru Vitalije Milonova, který je autorem zákona zakazujícího ve druhém největším ruském městě propagaci homosexuality mezi nezletilými. Kontroverzní právní předpis byl schválen loni v březnu a Madonna ho na svém srpnovém koncertu podle mínění Milonova a dalších "mravopočestných" občanů porušila.

Zpěvačka při vystoupení podpořila gaye a lesby a vyzvala obecenstvo k toleranci vůči sexuálním menšinám. Za to ji "ochránci počestnosti" žalovali, ale soudce jejich žalobu s požadavkem náhrady škody ve výši 333 miliónů rublů (asi 210 miliónů korun) zamítl.

Po tomto nezdaru se Milonov alespoň obrátil na ministerstvo zahraničí s žádostí, aby prověřilo Madonnino vízum. Ministerstvo nyní přiznalo, že jednorázové tříměsíční vízum, které hvězda dostala, jí dávalo právo účastnit se pouze nekomerčních koncertů. V případě výdělečných uměleckých akcí by musela žádat o povolení k pracovní činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám