Hlavní obsah

Obskurní obraz se zeleným obličejem má vynést milióny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz Chinese Girl od Rusa Vladimira Tretčikova je některými odborníky považován za obskurní záležitost či "Monu Lisu kýče". Na středeční aukci v Londýně může údajně vynést až 750 000 dolarů (necelých 15 miliónů korun). To by bylo málo, kdyby šlo o skutečně uznávané dílo, za podobný "úlet" je to ovšem skvělá suma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Očekává se, že se obraz Chinese Girl vydraží za 750 000 dolarůVideo: Reuters

 
Článek

Prodejci dokonce tvrdí, že je to nejreprodukovanější obraz na světě, což ale mohou jen těžko dokázat. Obraz je známý spíše jen v Británii a v USA. Američanka Mignon Buhlerová ho koupila od autora v Chicagu v padesátých letech. Nyní ho prodává její vnučka. Původní cena obrazu byla prý 2000 dolarů, takže rodina udělala velmi dobrý obchod.

"Byl namalován v roce 1953 Vladimirem Tretčikovem pro americké turné, kde byl docela dobře přijat. Na konci turné obraz prodal jedné chicagské rodině, ale ještě předtím udělal kopie, a tak přišla jeho sláva," tvrdí Giles Peppiatt z aukční síně Bonhams.

Tretčikov sám tvrdil, že se mu podařilo prodat půl miliónu reprodukcí jeho Chinese Girl (Čínské dívky). Obrázek zachytil hlídačku dětí Moniku Sing-Lee, která pracovala v prádelně v Kapském Městě. Tretčikova tam velmi zaujala a najal si ji jako modelku.

Reklama

Výběr článků

Načítám