Hlavní obsah

Zemřel maskér Freeborn, který tvořil postavy z Hvězdných válek

Ve věku 98 let zemřel v úterý v Londýně filmový maskér Stuart Freeborn, který vytvořil známé postavy, jako jsou Yoda a Chewbacca z Hvězdných válek nebo lidoopové ze snímku 2001: Vesmírná odysea. Freebornovo úmrtí ve středu oznámila jeho vnučka.

Článek

"Přinesl nejen desetiletí zkušeností, ale také ohromnou tvůrčí energii," řekl o Freebornovi tvůrce Hvězdných válek George Lucas. "Jeho tvorové z Hvězdných válek mohou nové generace znovu interpretovat v nových formách, ale uvnitř budou stále tím, co Stuart vytvořil pro původní filmy."

Freeborn, který byl synem pojišťovacího agenta, začal filmovou kariéru ve 30. letech, kdy spolupracoval s režisérem Alexanderem Kordou a hvězdami jako byly Marlene Dietrichová a Vivien Leighová. Po druhé světové válce, kdy byl ve vojenském letectvu, dělal například masky pro filmovou verzi Olivera Twista, kterou natočil v roce 1948 David Lean.

Foto: ČTK/AP

Stuart Freeborn

Freeborn také pracoval pro režiséra Stanleyho Kubricka. Přetvořil například Petera Sellerse do několika postav ve slavném snímku z roku 1964 Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu. Vytvořil také v roce 1968 lidoopy pro úvodní pasáž neméně slavného Kubrickova sci-fi filmu 2001: Vesmírná odysea.

Mladý chlapík Lucas

Jeho nejznámějšími výtvory jsou ale zřejmě postavy z Hvězdných válek, jako Chewbacca (Žvejkal), mistr Yoda nebo slimákovitý Jabba Hutt. V televizním dokumentu BBC Freeborn vzpomínal na "mladého chlapíka" jménem George Lucas, který mu řekl, že "napsal scénář pro film nazvaný Hvězdné války". "Byl tak upřímně nadšený, že jsem si říkal: Dobře, je mladý, ale věřím mu, má něco do sebe, udělám pro něj, co budu moci," vyprávěl Freeborn.

"Doslova se do Yody vpravil... a jeho rysy zvídavého a rošťáckého skřítka nepřipomínají samotného Freeborna náhodou," řekl Irvin Kershner, který režíroval Impérium vrací úder.

"Každý si ho bude pamatovat kvůli Hvězdným válkám, ale udělal toho mnohem víc. Nikdo by neměl přehlížet průkopnickou práci, kterou odvedl na filmu 2001: Vesmírná odysea. To byl skutečný předchůdce Hvězdných válek a používal mnoho stejných technologií," řekl maskér Nick Maley, který s Freebornem pracoval v 70. letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám