Hlavní obsah

Zemřela herečka Jiřina Jirásková

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Ve věku 81 let zemřela divadelní a filmová herečka Jiřina Jirásková. Informaci o úmrtí potvrdila domovská scéna Jiráskové, Divadlo na Vinohradech. Herečka od padesátých let do současnosti ztvárnila přes stovku rolí na divadle i ve filmu a v seriálech. Nejznámější jsou filmy jako Fany, Sestřičky, Vrásky z lásky, Světáci nebo komediální série Slunce, seno.

Ukázka z filmu Sestřičky s Jiřinou Jiráskovou

 
Článek

Do bytu Jiráskové na pražských Vinohradech dorazila v pondělí odpoledne také policie. Objevily se spekulace, že se herečka sama předávkovala léky. Policie zjišťuje, zda žena zemřela přirozenou smrtí.

Režisér Jiří Strach v rozhovoru pro ČTK tuto informaci ale dementoval. Jirásková podle něj byla v tak vážném zdravotním stavu, že by nebyla schopna si vzít život. "Mohu vám říct, že na 99 procent zemřela přirozenou cestou. Technicky by to nebylo možné, byl jsem v pátek svědkem vážného stavu, v jakém se nacházela," uvedl Strach.

Sestřičky a Světáci

"S Jiřinou Jiráskovou odešla nejen výrazná umělkyně, ale i skvělý člověk a občan," uvedl prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

První filmovou roli měla Jirásková už v roce 1953 v dnes již zcela zapomenuté Krejčovské povídce. Skutečnou slávu jí přinesla komedie Světáci (1969), kde se osvědčila v komické trojici s Jiřinou Bohdalovou a Ivou Janžurovou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková a Iva Janžurová při společném setkání ve Varech.

Pak už natáčela každý rok několik filmů. Rekordní byl rok 1989, kdy figurovala ve třinácti různých filmech a seriálech. Do povědomí vstoupila především ve dvou hereckých polohách - v té komické a pak v rolích distingovaných starších žen, které vše ironicky komentují. Jejím posledním filmem se stala komedie Sukničkáři, která půjde do kin 4. dubna.

V televizních seriálech zanechala velmi výraznou stopu. Několik generací zná její role v dodnes uznávaných historických sériích Sňatky z rozumu a Zlá krev. Po roce 2000 se objevovala i v soap operách jako Pojišťovna štěstí a Rodinná pouta.

Poslední čtyři roky jí práci výrazně komplikovaly zdravotní problémy. Vyčerpaná herečka si často stěžovala na zdravotní problémy, které začaly po operaci břicha v roce 2009. V roce 2012 už nemohla téměř vůbec pracovat, zůstávala doma a od listopadu byla upoutána na lůžko.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiřina Jirásková

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Čáslavský vstoupil do Dvorany slávy a přebral ocenění z rukou Jiřiny Jiráskové.

Jiřina Jirásková se narodila 17. února 1931 v Praze, její otec byl poštovní úředník a divadelní ochotník. Studovala gymnázium, pražskou Státní konzervatoř a DAMU (1946 – 1950). Už od roku 1951 byla členkou pražského Divadla na Vinohradech, které v letech 1990-2000 i řídila. Hostovala také v Národním divadle a v Činoherním klubu.

Na divadle ztvárnila desítky rolí. Z mnoha jmenujme Kleopatru (Caesar a Kleopatra), Markétu z Richarda III., Annu Frankovou, Heru z Mnoho povyku pro nic, Olívii z Večera tříkrálového, Annu Petrovnu z Ivanova, paní Lindeovou z Nory či Charlottu z Višňového sadu.

Jirásková obdržela mimo jiné titul Zasloužilé umělkyně, Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře (1998), státní Medaili Za zásluhy (2006) a byla uvedena do Dvorany slávy televizní ankety TýTý (2008).

Jejími životními partnery byli Jiří Pleskot a filmový režisér Zdeněk Podskalský.

Nejslavnější filmy a seriály s Jiřinou Jiráskovou

Fany

Světáci

Sestřičky

Jak svět přichází o básníky

Vrásky z lásky

Dobrá čtvrť

Sňatky z rozumu

Zlá krev

Na kometě

Slunce, seno a pár facek

Slunce, seno, erotika

Pojišťovna štěstí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám