Hlavní obsah

Tvar modré zůstává kulturní památkou, Národnímu památkovému ústavu hrozí soud

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeden ze zásadních abstraktních obrazů Františka Kupky, Tvar modré (1913), který je s cenou více než 57 miliónů korun celosvětově nejdražším českým dílem prodaným v aukci, zůstává podle rozhodnutí ministerstva kultury (MK) kulturní památkou s adekvátní ochranou.

Foto: Repro katalog

Obraz Františka Kupky Tvar modré patří k prvním dílům abstraktního malířství na světě

Článek

Zahraniční kupec, požadující sejmutí památkové ochrany s možností trvalého vývozu plátna, má patnáctidenní zákonnou lhůtu na podání odvolání k rozkladové komise MK. Ta může rozhodnutí změnit, do té doby není verdikt pravomocný.

„Na základě zamítavého stanoviska Národní galerie a současně Národního památkového ústavu muselo naši žádost o sejmutí památkové ochrany ministerstvo kultury zamítnout,“ řekl ve čtvrtek Právu Vladimír Lekeš, jednatel firmy Adolf Loos Apartment and Gallery, která výjimečnou aukci letos v dubnu pořádala.

Podle něj svým rozhodnutím Národní památkový ústav v Praze a současné vedení pražské Národní galerie poškodily nejen vlastníka obrazu, ale také aukční síň, ministerstvo kultury a český stát. „Vydražitel se statusem kulturní památky nepočítal. Pravděpodobně nebude mít o dílo zájem,“ dodal Lekeš s tím, že pokud nevyjde odvolání, zvolí soudní cestu.

Aukční síň bude žádat náhradu škody

„Je proti filozofii naší firmy žádat náhradu škody, ale v tomto případě uděláme výjimku. Budeme žalovat Národní památkový ústav za zásadní pochybení a naši mystifikaci,“ prohlásil.

Podle slov Vladimíra Lekeše je hlavním viníkem právě Národní památkový ústav. Před aukcí se jeho aukční síň dotazovala, zda některá nabízená díla včetně Tvaru modré jsou kulturní památkou.  Odpovědí ústavu v lednu bylo, že předmět „není samostatně prohlášenou kulturní památkou“. „Nikdo nás nevaroval. Tak jsme v dobré víře obraz do aukce zařadili. Ministerstvo kultury za tuhle situaci nemůže. Do té nás dostal Národní památkový ústav svým nehorázným jednáním,“ uvedl Lekeš.

„Situace je dost nešťastná, protože původně šlo o e-mailový dotaz ze strany pana Lekeše, na který naše pracovnice reagovala s tím, že zatím to (Tvar modré) nebylo dohledáno na seznamu kulturních památek. V oficiálním sdělení však bylo později uvedeno, že obraz je součástí kolekce 36 děl – a ta kulturní památkou s ochranou prohlášena byla,“ sdělila včera Právu mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová. A dodala: „Stejně by musel majitel žádat Národní galerii o povolení k vývozu, a ta se k tomu stavěla negativně.“

Lekeš vyjádření Kalové ostře komentoval: „S tvrzením, že to je kulturní památka České republiky přišla tato instituce až týden po aukci, kdy to oznámila mediím.“

Waldesova sbírka

Pokud by obraz pocházející ze slavné Waldesovy sbírky – ta byla navržena na prohlášení za památku, ale není jasné, jestli byl proces dokončen – punc památky definitivně dostal, mohl by jej nový majitel odvézt pryč ze země maximálně na pět let. Poté by se dílo muselo vrátit zpět do Česka.

Podle šéfredaktora časopisu Art+antiques Jana Skřivánka Tvar modré kulturní památkou je, pouze se jedná o to, zdali ministerstvo kultury sejme z obrazu ochranu. „Myslím si, že Česká republika dalšího Kupku nepotřebuje,“ řekl už dříve Právu Skřivánek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám