Hlavní obsah

Zpěvák hippie hymny San Francisco Scott McKenzie je po smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Ve věku 73 let zemřel americký zpěvák Scott McKenzie, kterého v šedesátých letech proslavil hit San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair). Píseň z května 1967 se stala symbolem "léta lásky" a hippieovských protestů proti establishmentu.

Scott McKenzie - San Francisco

 
Článek

Mrtvého McKenzieho nalezl v neděli v jeho domě soused. Smrt pak potvrdila BBC další sousedka Victoria Byersová. Uvedla, že McKenzie byl nedávno krátce hospitalizován s infarktem. Kromě toho trpěl vzácným neurologickým Guillain-Barrého syndromem, který postihuje periferní nervovou soustavu a projevuje se paralýzou. Byersová dodala: "Nechtěli ho pustit z nemocnice, ale on chtěl být doma."

McKenzie, vlastním jménem Philip Wallach Blondheim, začínal jako teenager s budoucím členem Mamas and Papas Johnem Phillipsem v doowopové skupině The Abstracts, která se později přejmenovala na The Smoothies.

Na počátku šedesátých let pod vlivem folkové vlny sestavili s banjistou Dickem Weismanem soubor The Journeymen.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák Scott McKenzie

Když Phillips dával dohromady Mamas and Papas, McKenzie odmítl jeho nabídku připojit se ke kapele a dal přednost sólové dráze. Na té natočil jediný velký hit San Francisko, který byl silně ovlivněn Phillipsem, jenž v něm také hrál na kytaru.

Na konci osmdesátých let se přidal k Mamas and Papas, kde na turné nahradil Dennyho Dohertyho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám