Hlavní obsah

Jak Jeppe o svobodě snil a skončil na hnoji

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potlesk hlediště vzdávajícího hold ve stoje odměnil Jeppeho z vršku Ludviga, barona z Holbergu, narozeného v Norsku (1684) a zemřelého v Dánsku (1754). V Divadle Na Jezerce s Radkem Holubem v titulní roli ho nastudoval principál Jan Hrušínský. Věnoval Jeppeho památce otce Rudolfa a Jaromíra Pleskota.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Radek Holub (Jeppe z vršku) a Kristýna Hrušínská (Bětka, správcova žena).

Článek

Skoro by každý, kdo se zajímá o divadlo poctivěji, měl nahlédnout do archivu České televize na nepřekonatelného Jeppeho Rudolfa Hrušínského v Pleskotově překladu a režii v Národním divadle (1966). Na jeho jímavou rozmluvu před Smrtí se Světem o Svobodě v Soužení plebejcově v "životě lidšském“.

Chodit na Holuba

„Když už člověk jednou na tom světě je, byl by v tom čert, aby se mu tu nelíbilo,“ medituje i Radek Holub v postavě lenocha, ženou mláceného a podváděného budižkničemy a ochlasty, krutému žertování mocných vystaveného, nejprve do zámku přeneseného, a pak zase na hnůj vyneseného, na smrt odsouzeného…

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Radek Holub jako Jeppe z vršku.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

V titulní roli Jeppeho exceluje Radek Holub.

Nehraje se Jeppe z vršku na našich jevištích často. Po velkém svobodyvítání (1989) k novému smutnému doapatieuvržení (2012) jednou, dvakrát. Není se co divit. Holbergova hra náleží osvícenské epoše, zatímco my si na nepravosti a nabubřelost vrchnosti posvítit neumíme. Téma samotné přece jen už trochu zestárlo.

Na Jeppeho z vršku Na Jezerce se bude chodit jako na kteroukoli jinou inscenaci toho divadla. Vlastně na Radka Holuba, osobnost solitérní, svéráznou, schopnou odlišit směšnost od jímavých kontur filozofování toho ujařmeného sedláka.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Radek Holub (Jeppe z vršku) a Miluše Šplechtová (jeho žena Nila).

„Jako bych na jevišti viděla Vlastu Buriana,“ zhodnotila Holubův výkon kolegyně Jana Soprová a mě zamrzelo, že to nenapadlo mne. Kromě ní byl na premiéře kritik ještě jeden. Jezerka není dost cooll a inscenace tam mívají víc než sedm repríz.

Hnojiště patří nám

Těžko srovnávat Jeppeho Rudolfa Hrušínského s Radkem Holubem. R. H. první, to byla figurka outsidera bez možnosti společenského napravení, ale ve chvíli, kdy plebejcům svitla naděje na proměnu světa a návrat ke svobodě, bylo svítání let šedesátých, tálo k Pražskému jaru, ať se to tátovi Klausovi dodatečně líbí nebo ne.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Martin Sitta (hospodský Jakub) a Radek Holub (Jeppe z vršku).

Jeppe R. H. druhého jako by ani nebyl Jeppem. Je rtuťovitý, ale v poznání marnosti tužeb po proměně, polepšení a polidštění světa nakonec apatický. Jako my. Jeho žití pokračuje tam, kde se začalo a jednou skončí. Neradostná perspektiva. Hnojiště patří nám.

Celkové hodnocení: 70 %

Divadlo Na Jezerce Praha - Ludvig Holberg: Jeppe z vršku

Přeložil a volně zpracoval Jaromír Pleskot.

Režie a úprava pro DNJ Jan Hrušínský, scéna Ivo Žídek,

kostýmy Ivana Brádková, hudba Jan Kučera,

pohybová spolupráce Klára Lidová.

Premiéra 16. února 2012

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám