Hlavní obsah

S Ivanem Jirousem se loučily stovky lidí, také Vondra a Schwarzenberg

Právo, ČTK, Petr Pokorný
Kostelní Vydří (Jindřichohradecko)

Zhruba tisícovka lidí se v sobotu odpoledne rozloučila v Kostelním Vydří u Dačic na rozhraní jižních Čech a Vysočiny s básníkem Ivanem Martinem Jirousem. Kromě členů rodiny dorazili osobnosti z disentu i undergroundu i současné vysoké politiky.

S Ivanem Jirousem se loučily stovky lidíVideo: Právo

 
Článek

Víko rakve zdobil věnec v podobě labutě jako připomínka jeho zřejmě nejznámější básnické sbírky sepsané ve vězení - Magorovy labutí písně. Věnec byl doplněn černou stuhou s nápisem: „Loučí se s tebou Underground“.

Na pohřbu signatáře Charty 77 a odpůrce totalitního režimu v bývalém Československu nechyběli například Jirousovi kamarádi - současný ministr obrany Alexandr Vondra, evangelický duchovní Svatopluk Karásek nebo předseda spolku Šalamoun John Bok. Jirous, známý pod přezdívkou Magor, zemřel 10. listopadu ve věku 67 let.

Modlitba Karla Schwarzenberga

Účastníky zádušní mše vzhledem k jejich počtu nemohl kostel karmelitánského kláštera v Kostelním Vydří pojmout, smuteční hosté tak zaplnili i ozvučené nádvoří kostela, kde mohli poslechnout i modlitbu, kterou za Jirouse pronesl ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Foto: Právo

Mše a následného pohřbu na místním hřbitově se zúčastnili například také spisovatel Jáchym Topol, jeho bratr hudebník Filip, herec Jan Kašpar, scénárista a režisér Břetislav Rychlík a olympijský vítěz ve vodním slalomu Lukáš Pollert.

„Pro nás všechny to byl velmi důležitý člověk a bez něj bychom to měli v těch těžkých dobách ještě těžší. Byl nezávislý a fungoval jako semafor, který ukazuje pouze červenou a zelenou. Pro oranžovou neměl místo," uvedl jeho kamarád z disentu a současný ministr obrany Vondra.

John Bok s pohnutím v hlase zdůraznil, že pro něho Magor, jak se básníkovi přezdívalo, nezemřel. „Pro mě žije dál a myslím si, že nám stále co sdělit,“ konstatoval Bok. Ministr Schwarzenberg zdůraznil, že Ivan Martin Jirous nikdy neuhnul ze svých zásad. Mši sloužil Magorův kamarád, salesián Ladislav Heryán. Ten také osobně zahrál na kytaru skladbu skupiny U2.

Foto: Právo

"Pro nás všechny to byl velmi důležitý člověk a bez něj bychom to měli v těch těžkých dobách ještě těžší. Byl nezávislý a fungoval jako semafor, který ukazuje pouze červenou a zelenou. Pro oranžovou neměl místo," uvedl jeho kamarád z disentu a současný ministr obrany Vondra.

Po mši v kostele zamířil smuteční průvod na hřbitov v Kostelním Vydří. Tam byl Jirous okolo 16. hodiny pochován do hrobu. Okolí se s ním už jednou loučilo ve čtvrtek 17. listopadu na zádušní mši v pražském kostele svatého Ignáce z Loyoly. Dorazily tam na čtyři stovky lidí. Jirous žil střídavě v Praze a na zemědělské usedlosti právě v Kostelním Vydří. Do roku 2005 tam také pořádal hudební festival Magorovo Vydří.

Dohromady byl vězněn osm let, pět měsíců a tři dny

Jirous byl velkým odpůrcem komunistického režimu. Do povědomí lidí se dostal zejména prostřednictvím legendárních The Plastic People of the Universe, od roku 1967 byl umělecký vedoucí skupiny. Uspořádal řadu ilegálních či pololegálních koncertů, výstav a dva festivaly. Podepsal Chartu 77. Za svou činnost byl v 70. a 80. letech opakovaně vězněn, dohromady to bylo osm let, pět měsíců a tři dny. Odborníci oceňují jeho básnické dílo.

Foto: Právo

Jirous se narodil 23. září 1944 v Humpolci. Je držitelem literární ceny Jaroslava Seiferta za celoživotní básnické dílo a ceny Toma Stopparda za sbírku Magorovy labutí písně.

Jirous vystudoval historii umění, vědě se ale nevěnoval. Říkal o sobě, že je novinář, napsal mnoho textů o umělcích zejména 60. let. Klíčovým textem byla Zpráva o třetím českém hudebním obrození z roku 1975, která vyšla i v exilu a byla "programovým prohlášením" českého undergroundu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám