Hlavní obsah

Skupina R.E.M. ohlásila, že končí

Novinky, rei

Americká rocková skupina R.E.M. ohlásila po třech desetiletích ukončení své činnosti. Rozhodnutí oznámili její členové ve středu na internetových stránkách kapely.

Foto: Profimedia.cz

Skupina R.E.M.: zleva Mike Mills, Michael Stipe a Peter Buck

Článek

„Našim fanouškům a přátelům: Jakožto R.E.M. a celoživotní přátelé a spolupracovníci jsme se rozhodli jako kapela skončit. Odcházíme se silným pocitem vděčnosti, završení a údivu nad tím, čeho jsme dosáhli. Z hloubi duše děkujeme za poslech každému, koho kdy naše hudba zasáhla,“ napsal baskytarista Mike Mills.

„Během našeho poslední turné a nahrávání desky Collapse into now a sestavování alba s největšími hity jsme se začali sami sebe ptát, co teď dál,“ poznamenal zpěvák Mike Stipe a kytarista Peter Buck přidal: „Někdo moudrý kdysi řekl, že je uměním vědět, kdy nastal čas odejít.“

Čtveřice kamarádů z Athens ve státě Georgie - Mills, Stipe, Buck a Bill Berry - založila kapelu v roce 1980. Hráli přímočarý garážový rock, až později do jejich tvorby pronikly vlivy elektronické hudby. Texty jejich písní byly nezřídka asociační a skečovitě obrazné. Proslavil je hned první singl Radio free Europe, ještě později píseň The one I love či It's the end of the world as we know it (and I feel fine).

Celosvětové slávy se R.E.M. dočkali počátkem 90. let díky akustičtějším nahrávkám Out of time a Automatic for the people, na nichž se objevily hity jako Shiny happy people, Losing my religion, Everybody hurts či Man on the moon. Na vrcholu slávy pak musel skupinu opustit bubeník Bill Berry - odešel kvůli aneurysmatu a stal se farmářem.

Před čtyřmi lety vstoupila kapela do americké rokenrolové síně slávy. Dvakrát skupina vystoupila i v České republice, naposledy zahráli v Praze v srpnu 2008 v rámci turné k novinkové desce Accelerate. V pořadí patnácté studiové album Collapse into now vyšlo letos v březnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám