Hlavní obsah

Zemřel filmový režisér chilského původu Raoul Ruiz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ve věku 70 let zemřel v Paříži na následky plicní infekce mezinárodně uznávaný filmový režisér chilského původu Raoul Ruiz. Oznámila to v sobotu agentura AP s odvoláním na Francoise Margolina, producenta několika Ruizových filmů.

Článek

Ruiz našel ve Francii svou druhou vlast, v níž žil od roku 1973, kdy utekl z Chile před diktaturou generála Augusta Pinocheta. Za svou bohatou a uznávanou režisérskou kariéru natočil přes 100 filmů. Mezi nejznámější patří Tři životy a jen jedna smrt z roku 1996 s Marcellem Mastroiannim v hlavní roli a Čas znovu nalezený, drama z roku 1999 na motivy románu Marcela Prousta s Catherine Deneuveovou v hlavní roli, podle kritiky zřejmě nejlepší Ruizův film.

Cena ze San Sebastianu

Naposledy se paměti filmových diváků zapsal loni na filmovém festivalu v San Sebastianu, odkud si odnesl cenu za nejlepší režii za svůj snímek Mistérios de Lisboa (Tajemství Lisabonu). Čtyři a půl hodiny dlouhý film popisuje ospalý životní rytmus lidí v 19. století v portugalské metropoli. Film loni získal cenu za francouzský nejlepší film roku.

Rodák z chilského Puerto Montt studoval právo a teologii na chilské univerzitě, ale až grant Rockefellerovy nadace mu v roce 1962 umožnil, aby se plně věnoval psaní. Napsal značné množství filmových scénářů, pracoval také jako autor televizních novel. Filmařské vzdělání získal v argentinském Santa Fe. Už za svůj čtvrtý vlastní film Three Sad Tigers si v roce 1969 z Mezinárodního filmového festivalu ve švýcarském Locarnu odnesl hlavní cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám