Hlavní obsah

Skandinávská rocková perla Lis Er Stille zahraje v Praze

Novinky, Dan Prokop

Takřka v utajení přijíždí do Prahy jedna z nejzajímavějších kapel skandinávské alternativně rockové scény. Dánská kapela Lis Er Stille představí svoje vynikající konceptuální album The Collibro v neděli 17. dubna v klubovém prostředí pražského Chapeau Rouge.

Článek

Promotéři pozvali skupinu z dánského Arhusu do Česka v pravý čas. Až do loňského roku byla sice hodna pozornosti, ale stále jen jako jedna z mnoha kapel kombinující post-rock (žánr u nás nejvíce proslavený islandskými Sigur Ros) s hudbou ve stylu Muse a Radiohead.

V roce 2010 ale Lis Er Stille svůj stín překročili vydáním alba The Collibro. Skladby se na něm přelévají od hutných instrumentálních pasáží ke klavírnímu minimalismu a písničkářství ve stylu Nicka Cavea a Davida Bowieho. Moc barevnějších a nápaditějších alb na post-rockové a prog-rockové scéně vloni nevzniklo.

The Collibro je album konceptuální. Nevypráví ale ucelený příběh jako floydovská Zeď nebo Tommy od The Who. Dánové údajně vytvořili pro album literární předlohu, kterou částečně zhudebnili, částečně zapracovali do textu a některé části záměrně vynechali – tak trochu ve stylu literární metody zasévání prázdných míst, kterou při psaní používal Ernest Hemingway. Celou desku i díky tomu prostupuje imaginativní atmosféra a pocit příběhu skrytého za hudbou a slovy.

V neděli 17. dubna v pražském Chapeau Rouge Dánové ukáží, zda tuhle atmosféru umí vytvořit i na živo. Můžou se přitom spoléhat na sebejistý hlas lídra Martina Byrialsena a nekompromisní rytmiku. Ta totiž, jak známo, při koncertech občas klopýtá nejen lokálním kapelám, ale i těm světoznámým – Coldplay by mohli povídat.

Na repertoáru Lis Er Stille bude kromě loňského alba The Collibro zřejme i hodně předělaná verze Lennonovy skladby Jealous Guy, kterou Danové zahráli na zimním memoriálu k 40 letům od zavraždění zakladatele The Beatles.

Reklama

Výběr článků

Načítám