Hlavní obsah

V Praze zahraje Dr. Lonnie Smith, záhadný král "hammondek"

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do pražského Lucerna Music Baru (20. října) a do přerovského Městského domu (22. října) zavítá Dr. Lonnie Smith, neskutečně talentovaný americký samouk, který hraje celý život na proslulé varhany "hammondky". Od šedesátých let, kdy začínal, zasáhl do několika hudebních žánrů. Inspirativním zůstal dodnes.

Článek

Dr. Lonnie Smith, který už dnes spadá do kategorie žijící legenda, se proslavil v šedesátých letech v americkém Buffalu a jak uvádí na svých internetových stránkách, za vše vděčí neuvěřitelné náhodě.

Místní obchodník s nástroji Art Kubera si tehdy všiml talentovaného mladíka, který neměl na vlastní varhany, a jednoho dne ho vzal do obchodu se slovy, že masivní dvěstěkilové "hammondky" budou jeho, pokud si je dokáže z obchodu odnést. Smith od té doby označoval Kuberu za svého "anděla".

Mezi klávesovými nástroji těžko naleznete větší kult, než je Hammond B-3. Tento archaicky působící stroj svým nenapodobitelným zvukem přepsal dějiny jazzu, blues i hard-rocku a nakonec vstoupil pomocí různých samplů i do éry elektroniky a hip-hopu.

Smithe si v jednom buffalském klubu všiml slavný George Benson a vzal ho nastálo do své kapely, poté, co se Smith přestěhoval do New Yorku. Už koncem šedesátých let byl prohlášen renomovaným časopisem Downbeat za hráče roku a poté ještě několikrát.

Hrál snad s každým významným americkým jazzmanem a vydal desítky alb včetně coververzí Jimiho Hendrixe. Nikdy se netvářil jako tradiční jazzman bránící své území a opovrhující nejazzovou hudbou. Zajímá se o blues, funk, rock a pop a samply z jeho tvorby se tu a tam ocitnou v elektronických kolážích mladých tvůrců.

Tuhle hudební "záhadu v turbanu", jak ho nazval jeden americký kritik, si rozhodně nenechte ujít.

Reklama

Výběr článků

Načítám