Hlavní obsah

Do rock'n'rollové síně slávy nominováni Beastie Boys, Alice Cooper i Bon Jovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Příští rok mohou vstoupit do americké rock'n'rollové síně slávy např. Beastie Boys, Bon Jovi, Alice Cooper, Tom Waits, Neil Diamond a další. Seznam interpretů je podobně jako loni značně kontroverzní.

Článek

Síň slávy je několik posledních let silně kritizována hudebními publicisty pro překvapivý výběr umělců. Zatímco dříve tam vstupovaly skupiny typu Black Sabbath nebo vlivné hudební osobnosti jako James Brown, nyní se hudební svět nestačí divit. Poté, co byla do síně slávy uvedena dokonce i Madonna, vypukla debata nad smyslem této instituce.

I nad letošním seznamem nominovaných lze pochybovat: nalezneme tu např. Donnu Summer, diskotékovou zpěvačku ze sedmdesátých let, nebo Alice Coopera. Ten sice spadá do kategorie rock, ale otázkou je, jestli nepředstavuje spíš parodii žánru. A těžko by se našel mezi hudebními kritiky někdo, kdo by zařadil mezi špičkové rockery Bon Joviho, jehož středoproudové balady se zabydlely na vesnických diskotékách.

Jak připomíná William Shuffle ze serveru Helium ve svém článku "Je rocková síň slávy legitimní nebo vtip?" je naprosto neuvěřitelné, že v síni slávy ještě nejsou Deep Purple nebo Joe Cocker, jeden ze symbolů Woodstocku.

Za výběr hudebníků je zodpovědná akademie, která čítá asi 500 lidí z amerického hudebního průmyslu. V prosinci budou oznámeni definitivní vítězové a v dubnu následuje ceremonie v New Yorku.

"Věříme, že naše komise sestavila seznam umělců, který věrně reprezentuje širokou paletu hudby, která definuje rock and roll," tvrdí prezident pořádající nadace Joel Peresman. Zdá se ale, že nerozhoduje jejich význam v hudebních dějinách, ale spíše potřeby průmyslu.

Reklama

Výběr článků

Načítám