Hlavní obsah

Režisér Stone by chtěl za amerického prezidenta Cháveze

Americký filmový režisér Oliver Stone by si za prezidenta Spojených států přál někoho, jako je nynější venezuelský prezident Hugo Chávez, kterého považuje za vzor pro Latinskou Ameriku. Řekl to u příležitosti pátečního uvedení svého filmu South of the Border (Jižně od hranic) do amerických kin.

Článek

Námětem tohoto dokumentárního snímku byla latinskoamerická levice [celá zpráva].

"Ať se říká, co chce, pravda je, že (Hugo Chávez a jeho vláda) rozdílejí lidu peníze, pomáhají lidem, nejsou tam proto, aby se obohatili a aby vykrmovali velké společnosti. To je nejdůležitější," řekl Stone [celá zpráva].

Prohlásil, že se svým filmem chtěl postavit proti dezinformování, které podle něho ve Spojených státech ohledně Cháveze vládne. "Chtěl jsem ukázat skrytou tvář dějin zemi, která je otravována lžemi," řekl.

Hugo Chávez

Chávez je vedoucí postava latinskoamerické levice. Prezidentem byl zvolen v roce 1998, když předtím se pokusil dostat k moci vojenským pučem. Jeho hospodářská a sociální politika mu zajišťuje podporu chudých vrstev, ale kritici mu vytýkají sporné metody vládnutí, potlačování opozice a demagogii. Jeho výrazným rysem je halasný antiamerikanismus [celá zpráva].

Oliver Stone

Stone, tvůrce politicky exponovaných filmů jako Narozen 4. července, JFK a Wall Street, v rozhovoru odsoudil "tu spoustu pitomostí", kterou podle něho o Chávezovi zveřejňují listy The New York Times nebo The Washington Post, a řekl, že tisková svoboda je ve Venezuele větší než v USA.

"Tam můžete říct, co chcete. Tady nemůžete říct například 'bylo by potřeba svrhnout Obamu'," prohlásil režisér. Poukazy venezuelské opozice na zavírání rozhlasových stanic kritických k Chávezovi označil za lži. Opozice má podle něho dost možností k vyjádření.

Stone také řekl, že "když Chávez a (brazilský prezident) Lula přišli k moci, řekli: 'Chceme být pány svých přírodních zdrojů, ropa je naše, plyn je náš, patří lidu. Chceme zisky rozdílet lidu.' A udělali to. Před Spojenými státy mají náskok deset let."

Reklama

Související články

Oliver Stone připravuje film o Chávezovi

Režisér Oliver Stone si oblíbil biografické filmy o státnících. Po bushovském W točí snímek o Hugo Chávezovi, kontroverzním venezuelském prezidentovi. Pracuje...

Výběr článků

Načítám