Hlavní obsah

Hvězdou červnového třeboňského festivalu bude Jaromír Nohavica

Na letošním 19. ročníku festivalu Okolo Třeboně vystoupí Jaromír Nohavica, Karel Plíhal, skupina Hradišťan i Xindl X. Od 25. do 27. června se představí více než tři desítky kapel a široké spektrum žánrů od folku přes world music, speed folklor po písničkáře. Zůstává zachována tradice představení divadla Járy Cimrmana, recesistického cyklozávodu Okolo Třeboně i Běhu Járy Cimrmana, řekl dramaturg a ředitel festivalu Pavel Barnáš.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Jaromír Nohavica

Článek

"V pátek začneme pro mladé. Začáteční koncert, který vypukne v pravé poledne, zahájí písničkář Xindl X, pak pokračuje scéna Houpací kůň, která objevuje mladé kapely, a pokračujeme večerním koncertem, kde hlavní hvězdou bude kapela Nightwork a kapela All Stars Band sestavená z hvězd kapel, které jsou na folkové scéně již léta zapsány," uvedl dramaturg.

Hradišťan, Karel Plíhal i Nezmaři

Na scéně Houpací kůň se podle šéfa soutěže Václava Koblence představí sedm soutěžních kapel a také host, jímž bude tentokrát pardubická skupina Marien. Scéna na festivalu funguje už pátým rokem a má zajímavé vítěze, k nimž patří třeba Žofie Kabelková, nebo skupina Zhasni, která se letos objeví v hlavním programu na zámeckém nádvoří. Vítězná kapela má na přehlídce recitál vždy následující rok a zahraje si na spřátelených festivalech a také na rádiových vlnách mediálních partnerů.

V sobotu festival pokračuje programem, který je určen pro střední generaci, a to v podání Nezmarů, Hradišťanu, Karla Plíhala, Laca Decziho a vrcholí v neděli koncertem Jarka Nohavici. K tradičním účastníkům patří kmotři festivalu Nezmaři.

Běh Járy Cimrmana

Festival má jako každý rok bohatý doprovodný program. Na dalším ročníku Běhu Járy Cimrmana chtějí pořadatelé připomenout nedávno zesnulého režiséra, scenáristu a herce Ladislava Smoljaka, který právě tento běh po léta startoval. "V tradici chceme pokračovat, protože je to akce, kde vyhrávají všichni, kteří se zúčastní, a výtěžek akce je věnován nadaci Slunce pro všechny, kde byl Smoljak čestným předsedou," připomněl Barnáš.

Žižkovské divadlo Járy Cimrmana zahraje v pátek České nebe, vzhledem k velkému zájmu bylo přidáno ještě sobotní představení. Budou tu také dětské koutky a v neděli na zámeckém nádvoří minidiskotéka. V galerii U Žabouše ze svých knih bude číst Pavel Renčín a budějovický mystifikátor Jan Cempírek. Levnější vstupenky lze získat na www.okolotrebone.cz.

Reklama

Související články

Sezóna festivalů začala

Před čtrnácti dny odstartoval letní sezónu hudebních festivalů v Praze na Výstavišti Iný fest s hlavní hvězdou Iné kafe. Minulý týden se v Žamberku uskutečnil...

Výběr článků

Načítám