Hlavní obsah

Petr Nikolaev bude místo Alice Nellis točit film Lidice

Petr Nikolaev se místo nemocné Alice Nellis zhostí režisérské role snímku Lidice. Točit se začne v červenci.

Foto: ČTK

Režisér Petr Nikolaev (vlevo) a producent Adam Dvořák ze společnosti Bioscop na setkání 9. června při příležitosti 68. výročí lidické tragédie.

Článek

Alice Nellis do scénáře zapracovala své režijní představy, s nimiž Nikolaev souhlasí.

Oba filmaři se setkali a prošli veškeré přípravy tak, aby nevznikly posuny v termínech. A tak se s hlavní částí natáčení začne 26. července a nezmění se ani termín premiéry 9. června příštího roku. Stejné by mělo zůstat i obsazení hlavních rolí; diváci se mohou těšit na Karla Rodena, Zuzanu Bydžovskou i Marthu Issovou.

"Scénář nebudu měnit, můžu jen něco zpřesnit a posílit jeho obrazivější prvek," podotkl Nikolaev, s nímž bude v roli kameramana spolupracovat Mexičan Antonio Riestra, který byl nominován na Českého lva za kameru v Ševčíkově thrilleru Normal.

Nikolaev, tvůrce filmů Kousek nebe, ...a bude hůř, se s námětem Lidic poprvé setkal, když před lety točil rozhovor s Mahlerem. Jeho kniha Nokturno, což byl původní název scénáře, ho zaujala a zvažoval možnosti filmového zpracování.

"O to větší bylo moje překvapení, když mi Adam Dvořák nabídl režii," uvedl. Projekt pro něj bude i osobní výzvou, jelikož jeho dědeček, legionář a důstojník, byl po Heydrichově smrti popraven.

Běží i hudební projekt k Lidicím

Hotov je i první ze singlů tvořících souběžný hudební projekt k filmovým Lidicím - skladba s názvem 15 od Jamese Harriese, britského písničkáře, který žije a tvoří v Praze. Jeho píseň vypráví o chlapci, který prožívá první okouzlení ženami a dívkami. Ve druhém plánu poukazuje na to, že při vyhlazení Lidic byl právě tento věk hranicí dospělosti, po jejímž překročení mohli být chlapci jako muži zastřeleni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám