Hlavní obsah

Na Karlův most se vrátily barokní vázy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kopie dvou barokních váz ve středu 9. června umístili restaurátoři na Karlův most. Jsou součástí sousoší svatého Antonína Paduánského, od roku 2008 je pracovníci Galerie hlavního města Prahy (GHMP) rekonstruovali podle zachovaného originálu a podle dokumentace.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Karlův most v současnosti prožívá restaurační období.

Článek

Sousoší v minulosti velmi oblíbeného světce vytvořil Jan Oldřich Mayer v roce 1707, který je také autorem dalších soch na Karlově mostě, sousoší svatého Kosmy a Damiána s Kristem Spasitelem a sochy svatého Judy Tadeáše.

V případě svatého Antonína Paduánského použil Mayer tradiční ikonografii stojícího světce v mnišském oděvu s lilií mučedníka a s malým Ježíškem. Po stranách soklu hlavní figury umístil dvě dekorativní vázy, na nichž byly doprovodné reliéfy se scénami a zázraky ze světcovy legendy.

Světec Antonín Paduánský

Oblíbený světec Antonín Paduánský nebo také Antonín z Padovy se narodil roku 1195 v Lisabonu (Portugalsko). Paduánský se mu říkalo podle italského města Padova, kde jsou uloženy jeho ostatky.

Byl zapřísáhlým nepřítelem lichvy a lakoty a zřejmě i proto získávalo jeho kázání stále větší obliby, nezřídka se stávalo, že pro velký zájem kázal pod širým nebem.

Zemřel poměrně mladý v roce 1231. Prohlášen za svatého byl již o rok později.

Obě vázy v minulosti ztratily poklop, spadly do Vltavy a byly provizorně nahrazeny kopiemi. Ke vzniku nových kopií, které stojí ode dneška na mostě, pomohl loňský nález potápěčů. Při mapování základů pilířů Juditina mostu našli větší fragment jedné z váz. Vázy jsou z jemnozrnného hořického pískovce, který dovoluje obdobnou jemnou modelaci jako původní pražský pískovec. Jejich autorkou je sochařka a restaurátorka Martina Hozová.

Reklama

Výběr článků

Načítám