Hlavní obsah

Tristan a Isolda se vrací po letech do Státní opery

Právo, rh

Wagnerova opera Tristan a Isolda má ve čtrvtek 20. května premiéru na scéně Státní opery Praha v nastudování mezinárodního týmu. Za dirigentským pultem stane Jan Latham-Koenig, Eropan s francouzskými, dánskými a polskými kořeny, který svou kariéru budoval ve Vídeňské státní opeře a u řady světových orchestrů.

Článek

Režisér Marcelo Lombardero působil jako umělecký šéf v Teatro Colón v Buenos Aires, nyní je uměleckým ředitelem druhého největšího operního domu v Argentině, Teatro Argentino de La Plata.  Z Argentiny pochází i scénograf Diego Siliano a výtvarnice kostým,ů Luciana Gutmanová.

V titulních rolích nesmrtelných milenců vystoupí ve Státní opeře Praha renomovaní zahraniční pěvci. Tristana vytvoří ruský tenorista Leonid Zakhozhaev, který patří k předním sólistům Mariinského divadla v Petrohradu a wagnerovským rolím se věnuje na jevištích světových scén. Roli Isoldy alternují švýcarská sopranistka Marion Ammann, která ji zpívala v Německu, a Angličanka Elizabeth Connelová, respektovaná představitelka především Wagnerových, Straussových i Verdiho dramatických hrdinek.

Třetí Isoldou bude mladá francouzská sopranistka Catherine Hunoldová. V dalších rolích vystoupí např. Richard Wiegold, Richard Haan, Tomasz Konieczny, Amber Wagnerová, Vratislav Kříž či Svatopluk Sem. Na jeviště Státní opery Praha se Wagnerův Tristan a Isolda vrací po 76 letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám