Hlavní obsah

Pražský Respekt letos přiveze sibiřský punk a voodoo funk z Trinidadu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tradiční festival world music Respekt přiváží do Prahy již dvanáct let nekomerční soubory z exotických oblastí. Letošní ročník (18. až 19. 6. v Praze na Štvanici) láká mimo jiné na sibiřský punk s tuvinsko-britskými Yat-Kha, voodoo funk z Trinidadu či arabské loutny oud z Palestiny a etiopskou hudbu.

Článek

V pátek se představí Anthony Joseph, spisovatel, básník a hudebník, který se narodil v Trinidadu a působí ve Velké Británii. Se skupinou Spasm Band produkuje alternativní hudbu na pomezí afro-beatu, funku a free-jazzu.

Trio Kazanchis spojující bicí a saxofon s etiopskou lyrou krar, se zrodilo se v Addis Abebě. Etiopská tradice se u nich prolíná s jazzrockovou improvizací. Bubeník Fabien Duscombs má dlouholetou praxi z etiopského projektu Tigre des Platanes a Holanďan Jeroen Vissen, hráč na klávesy a saxofon, hraje též s bubeníkem Chrisem Cutlerem a americkou experimentální muzikantkou Amy Denio.

"Trio nese název čtvrti Kazantchis, v níž leží vynikající klub Fendika označovaný za hudební srdce Addis Abeby, jehož undergroundová vizáž harmonicky splývá s okolními slumy. Vissen je také častým spolupracovníkem holandské skupiny The Ex, která do Evropy pravidelně přiváží hostující etiopské muzikanty," uvedla Markéta Švecová z Rachot Production.

O něco posluchačsky přístupnější je legendární západoafrický Orchestra Baobab, který si za dlouhá léta vypracoval chytlavý sofistikovaný styl na pomezí afrického folklóru a houpavé kubánské nostalgie. O obnovení skupiny se zasloužil roku 2001 britský producent Nick Gold, který podobně inicioval vznik Buena Vista Social Clubu či spolupráci Ali Farky Toureho s Ry Cooderem. Jejich reunionové album s hostujícím Ibrahimem Ferrérem produkoval Youssou N'Dour.

Dále je na programu sibiřský punk tuvinským hrdelním zpěvem Yat-Kha, virtuózní arabské loutny oud z Palestiny v podání Tria Joubran či romská hudba Maria Biháriho a Longital.

K dispozici bude čajovna, pivo, masa na grilu, ochutnávka maďarských vín, africké občerstvení, vegetariánské občerstvení Góvinda, vietnamská kuchyně, maďarské klobásy či výrobky rukodělných dílen nebo speciální program pro děti.

Vstupenky jsou v předprodeji Ticketpro za 500 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám