Hlavní obsah

Dokumentality jsou tak trochu jiným zpravodajstvím

Právo, Zbyněk Vlasák, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V plném běhu je unikátní projekt filmařky Lindy Jablonské Dokumentality. V jeho rámci se autorka spolu se štábem mentálně hendikepovaných lidí z občanského sdružení Inventura dívá okem kamery na politický kolotoč před nadcházejícími volbami.

Foto: Petr Horník , Právo

Linda Jablonská

Článek

„Každý díl Dokumentalit dokazuje nejen to, že lidé s mentálním hendikepem jsou schopni vytvářet plnohodnotná umělecká díla, ale zejména přináší neotřelé a v mnohém odvážnější pohledy na volby a na okolní svět. Dokumentality jsou jedinečné zejména v tom, že obracejí zažité pořádky. V roli reportérů se objevují lidé s mentálním hendikepem a v roli dotazovaných jsme my všichni ostatní,“ říká k projektu Jablonská, která proslula zejména dokumenty Kupředu levá, kupředu pravá a Vítejte v KLDR!.

Natáčení Dokumentalit probíhá nejen v ulicích, ale také na volebních mítincích stran nebo pod nadpřirozeně velkými hlavami politiků na billboardech. Výsledkem bude kromě série krátkých videí, která se budou s komentářem Jablonské pravidelně objevovat v příloze Novinek Salon, také dokumentární film.

První ze zmiňovaných videí je k vidění zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Dokumentality I: Před volbami

První díl z dokumentárního cyklu Lindy Jablonské, který natáčí se štábem mentálně hendikepovaných lidí z občanského sdružení Inventura. Jednotlivé části vám...

Výběr článků

Načítám