Hlavní obsah

Pohodáři Dirty Heads se poučili u Manu Chaa i Red Hot Chili Peppers

Novinky, Stanislav Dvořák

Kalifornská hudební scéna je mimořádně plodná, pokud jde o funk, reggae, hip-hop i jejich fúze s rockem. Letos opět vyplavila kapelu, která si zakládá na tomto typu různorodé a inteligentní pop-music, jenž u nás v ČR citelně chybí. Zbrusu nová sestava, která si říká Dirty Heads, je fúzí Manu Chaa, RHCP a skupiny Sublime z kalifornského Long Beach.

Článek

Debutová deska Any Port in a Storm se setkala s mimořádně kladnými recenzemi, podle časopisu Rolling Stone jsou Dirty Heads dokonce jedním z největších objevů roku, což je v dubnu odvážné tvrzení a svědčí o tom, že na americké kritiky skutečně zapůsobili.

Jejich převážně akustické písničky s výrazně rytmickým, ale stále ještě popovým zpěvem šíří prosluněnou náladu a nutí k tanci, i když občasné hip-hopové pasáže se snaží přitvrdit. Právě pokusy o hlučný syntezátorový hip-hop jsou asi nejslabší částí debutu, postrádají riffy i zábavné basové linky, na kterých deska jinak v podstatě stojí.

Mnohem silnější jsou ve funkových a reggae skladbách, jímž vládne zpěvák pohybující se mezi příjemným popovým projevem a rapem ve spolupráci s propracovanými backgroundovými vokály. V pozadí dobře fungují i drobné elektronické "vychytávky", Dirty Heads však určitě nejsou jen další kapelou založenou na samplech. Bez poctivé živé basy a zpěvu by to nešlo.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám