Hlavní obsah

Basové orgie Infectious Grooves přešly ve speed core Suicidal Tendecies

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský klub Abaton ve čtvrtek večer ovládli členové legendární americké skupiny Suicidal Tendecies, která patřila k průkopníkům croosoveru, když spojoval punk s metalem a dalšími žánry. V Abatonu ovšem vystupovali pod jménem pobočného projektu Infectious Grooves, takže pojetí dominoval funk metal. Až v přídavku došlo na rychlé písně Suicidal Tendencies.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Infectious Grooves 1. dubna 2010 v Praze

Článek

Infectious Grooves založili na počátku devadesátých let dva členové Suicidal Tendencies zpěvák Cyco Miko Muir a baskytarista Robert Trujillo. Oba lákalo jít dál v propojování žánrů, chtěli směs punku, hard coru a metalu obohatil o funky rytmy. Přiřadili se tak po bok Fishbone nebo Red Hot Chili Peppers. V současném pojetí je ale vidět i jistá blízkost pojetí Biohazard a RATM.

Po devíti letech soubor skončil činnost, nedávno však svou činnost obnovil, ovšem v pozměněném obsazení, které se shoduje se současným obsazením Suicidal Tendencies. Z původního v kapele krom Cyka Mika zůstal už jen kytarista Dean Pleasants.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Infectious Grooves 1. dubna 2010 v Praze

I když je Cyco mozkem, který udržuje kapelu naživu, hlavní postavou na scéně byl fenomenální baskytarista Steve Brunner, který se svou šestistrunku doslova kouzlil. Často obohacoval groovy kratičkými sóly, v nichž ukazoval hbitost svých prstů. Hodně využíval slapové techniky a spolu s bubeníkem Ericem Moorem, byli hnacím motorem projektu, jehož pojetí nezestárlo a ukazovalo, v jak důraznou hudbu může přejít funk, když se spojí hard corem a metalem.

Naopak Cyco Miko pobíhající po pódiu zůstával trochu ve stínu, jeho hlas neměl byvší sílu. Až v přídavku, kdy došlo na speedcore z repertoáru Suicial Tendencies, ukázal svou sílu. Štěkavému projevu Cyka Mika seděl styl mateřské kapely lépe.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Infectious Grooves 1. dubna 2010 v Praze

Největším zážitkem ovšem byla možnost sledovat, jak kapela přešla z jednoho stylu do jiného a jak se mu přizpůsobila rytmika. Funkové groovy podporovaná překvapivými vpády bicích a la Medeski Martin Wood nahradila přímočarost a důraznost, jakou tento materiál potřeboval. Takhle rychle přitom Suicidal Tendencies už dlouho nehráli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám