Hlavní obsah

Nestárnoucí hračky Libuše Niklové v UPM

Právo, Kateřina Farná

Harmonikový kocour, nafukovací modrý slon, pestrobarevné balóny nebo čluny představují jen zlomek z díla výtvarnice a designérky Libuše Niklové (1934–1981). Její hračky jsou do 6. června k vidění v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze.

Článek

Retrospektiva je nazvaná 200 decimetrů krychlových dechu, což symbolizuje nejen vzdušnost a lehkost hraček samotných, ale i celkové ladění instalace.

Dávno před nástupem PVC do našich životů pochopila Libuše Niklová jeho výhody a prorokovala, že přírodní materiály budou luxusní a drahé. Její hračky zaujmou lehkostí a tvárností, jsou interaktivní a některé pískají. Navrhovala i gumové figurky znázorňující různá povolání a jedním z jejích devíti patentů byla zvířátka s harmonikovým tělem.

Expozici tak trochu zaplavili červení nafukovací buvoli – v sedmdesátých letech hit, protože to byla hračka a zároveň nábytek. Po letech je jako limitovanou edici (i v průhledné variantě „duch buvola“) vyrobila Fatra Napajedla, pro niž Niklová vymyslela řadu nápaditých vynálezů pro děti.

„Česká hračka je známá dřevěnými objekty, to je tradice. Plast vstoupil po druhé světové  válce i do této oblasti a Libuše Niklová je výjimečná tím, že se ho chopila neuvěřitelně inovativním způsobem. Rozuměla mu, dokázala mu vdechnout duši, dát nový tvar a důvtip. Co se hračky týče, jde o dokonalou komplexnost,“ řekla Právu kurátorka výstavy Tereza Bruthansová.

Současně s přehlídkou je otevřena v Letohrádku Hvězda výstava nazvaná Petr Nikl: Dialog s maminkou (do 30. května).

Reklama

Výběr článků

Načítám