Hlavní obsah

Muzeum Beatles v Halle připravilo výstavu o Beatlemanii v tehdejší NDR

Halle

Antisocialistický postoj Beatles byl z jejich vystupování patrný. Muzeum Beatles v německém městě Halle připravilo speciální výstavu na téma Beatlemanie v NDR. Cílem expozice je přiblížit, jak tato britská rocková čtveřice ovlivňovala hudební kulturu v 60. letech v socialistické části Německa. Výstava potrvá do 23. května.

Foto: Profimedia.cz

Beatles byli komunistickým předákům trnem v oku.

Článek

Muzeum nazvalo výstavu podle jednoho z hitů této slavné liverpoolské hudební skupiny All You Need Is Beat (Vše, co potřebuješ, je beat).

Dobu šedesátých let, která byla ve východní části Německa plná zákazů, od cenzur textu až po zákaz vydávání nevyhovujících hudebních děl, dokreslují dokumenty státní tajné bezpečnosti NDR, zprávy z novin, dobové nahrávky a televizní dokumenty.

V NDR byli trnem v oku

Z výstavy je podle agentury DPA zřejmé, že antisocialistický postoj skupiny Beatles a jejich příznivců byl tehdejšímu vysokému komunistickému představiteli v NDR Walteru Ulbrichtovi skutečně trnem v oku.

Na výstavě je k vidění i pár černých bot ve stylu Beatles, který ukazuje kvalitu tehdejších německých řemeslníků. Komunističtí vysocí funkcionáři je však rozhodně v oblibě neměli, napsala DPA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám