Hlavní obsah

Picassův Piják absintu jde do dražby

– Londýn
Právo, nka

Slavný Picassův obraz Piják absintu, který loni v prosinci po mimosoudním vyrovnání připadl britskému skladateli Andrewovi Lloydu Webberovi, jde nyní v Londýně do dražby.

Foto: Reuters

Zaměstnankyně aukční síně Christie’s si prohlíží Picassův obraz s názvem Piják absintu.

Článek

Odhadovaná cena činí 30 až 40 miliónů liber (850–1130 mil. Kč), což je podle britského deníku The Daily Telegraph nejvyšší předdražební odhad ze všech uměleckých děl, která kdy byla v Evropě v aukci nabídnuta k prodeji.

Skvost z malířova „modrého období“

Pokud se ale má stát obraz skutečně nejdražším vydraženým dílem na starém kontinentě, budou se muset zájemci v přihazování činit: čerstvý rekord totiž drží plastika sochaře Alberta Giacomettiho, která v únoru vynesla neuvěřitelných 65 miliónů liber.

Pijáka absintu Picasso namaloval v modrém období v roce 1903. Zobrazil na něm svého přítele – malíře Angela Fernandeze de Sota – v barcelonském baru.

Nejvýznamnější dražené dílo

„Jde o jedno z nejvýznamnějších uměleckých děl, která byla v posledních desetiletích nabídnuta v dražbě,“ řekl Jussi Pylkkanen, ředitel aukční síně Christie’s pro Evropu.

Dražba se bude konat 23. června, utržené peníze dostane Webberova nadace podporující britské umělce. Ta obraz před patnácti lety koupila za 29,2 miliónů dolarů.

Plátno se mělo vydražit již v roce 2006 v New Yorku. Síň jej ale z aukce stáhla poté, co se přihlásil dědic původního majitele, berlínského bankéře Paula von Mendelssohna Bartholdyho. Ten namítal, že rodina byla ve 30. letech donucena obraz prodat nacistům.

Koncem loňského roku se dědicové s Webberovou nadací vyrovnali. Detaily dohody nebyly zveřejněny, podle některých médií ale nadace rodině vyplatila 50 miliónů dolarů.

Reklama

Související články

Mengeleho deník koupil vnuk oběti holocaustu

Deník, který si nacistický zločinec Josef Mengele, přezdívaný Anděl smrti, v 60. letech v úkrytu v Argentině a Brazílii psal německy do dětského školního...

Hitlerův akt mladé ženy jde do dražby

Dosud neznámý akt mladé ženy, jehož autorem je Adolf Hitler, jde do dražby v Británii. V aukci se bude podle listu The Daily Telegraph nabízet i další jeho...

Výběr článků

Načítám