Hlavní obsah

Největší britský řetězec kin potvrdil, že Burtonovu Alenku nebude promítat

Novinky, Stanislav Dvořák

Několik týdnů trvající boj mezi provozovateli kin a americkou společností Disney vyvrcholil v úterý bojkotem filmu Alenka v říši divů Tima Burtona ve Velké Británii. Největší britský řetězec Odeon se rozhodl, že Alenku neuvede, protože Disney chce vydávat filmy na DVD dříve, než bylo zvykem, uvedla BBC.

Článek

Další velké řetězce jako Cineworld a Vue prý uzavřeli s Disneym nezávislé dohody, jejichž obsah zatím není znám, a film tedy uvedou.

Plán Odeonu se netýká jiných zemí, kde také provozuje kina (Španělsko, Německo, Portugalsko, Rakousko), protože v nich Disney respektuje normální časový odstup ve vydání DVD.

Přesto je to pro producenty filmu velmi nepříjemné, protože Odeon má v Británii podle údajů BBC 107 multikin s celkově 834 sály.

Kinaři raději obětují peníze  

Společnost Walt Disney popudila kinaře i v řadě ostatních zemí, ne všichni se ale odvážili k tak razantnímu kroku jako velká firma Odeon. Alenka v říši divů má být komerčním hitem roku 2010 a provozovatelé kin si uvědomují, že přijdou o hodně peněz.

"Rozhodli jsme se, že musíme vyslat jasný signál pro celý filmový průmysl. Pokud nepřijmete naše termíny, už nikdy nebudeme promítat vaše filmy," řekl minulý týden mluvčí sdružení holandských provozovatelů kin.

Americká kina se zatím nebouří. Čekají, jak spor dopadne v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám