Hlavní obsah

Zemřela spisovatelka Zdena Frýbová

– Praha • Aktualizováno
Právo, František Cinger

Populární spisovatelka Zdena Frýbová zemřela v noci z neděle na pondělí ve věku 75 let. Novinkám to potvrdilo nakladatelství Šulc-Schwarz, které v poslední čtvrtstoletí vydávalo její knihy.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Zdena Frýbová na snímku z roku 1999

Článek

Rodačka z Prahy pracovala po maturitě v Mariánských Lázních jako administrativní pracovnice, později se vrátila do rodného města a stala se novinářkou a spisovatelkou z povolání. V roce 1955 debutovala v deníku Práce, od konce 60. let se věnovala výhradně novinářské a literární tvorbě.

Proslulost získala spoluprací s psychologem Miroslavem Plzákem, s nímž publikovala rady mladým lidem, milencům, věrným i nevěrným manželům. V březnu znovu vyjde její humoristická próza Robin (1983) o milovaném psu, která se umístila v první stovce nejpopulárnějších knih u nás.

Podle ní také pojmenovala nadaci věnující se všestranná podpoře a ochraně zvířat, zejména psů a koček a koní, která nadále působí a vykonává prospěšnou činnost. Na tento román navázala dalším, Robin druhý a jeho rodina nebo Malinkatý kretén, v němž dva skotští teriéři Andrýsek a Ronánek přesvědčili dámu středního věku, že i po rozvodu může být život báječný a vzrušující.

Zpočátku se věnovala tzv. profesním románům z prostředí lékařského a vědeckého - např. Připravte operační sál, Z neznámých důvodů nebo Příběh z lékárny.

Po listopadu se zaměřila na společenské romány reflektující realitu konce 80. a počátku 90. let jako Mafie po česku, Mafie po listopadu  nebo Polda a jeho soudce. Kritický pohled  na dopad politických rozhodnutí vyjádřila i v próze Milosti prezidenta.

Známé knihy Zdeny Frýbové
Robin
Robin druhý a jeho rodina
Malinkatý kretén
Připravte operační sál
Z neznámých důvodů
Příběh z lékárny
Mafie po česku
Mafie po listopadu
Polda a jeho soudce
Milosti prezidenta

Reklama

Výběr článků

Načítám