Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Dick Francis

Právo, vpl
Aktualizováno

Ve věku 89 let zemřel ve svém domě na Kajmanských ostrovech známý spisovatel Dick Francis. Oznámil to v neděli na své webové stránce britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Dick Francis

Článek

Francis proslul jako autor detektivních příběhů z dostihového prostředí. Do češtiny většinu jeho děl přeložila Jaroslava Moserová.

Foto: Marta Myšková, ČTK

Jeho manželka Marie zemřela v roce 2000 a z jejich 53 letého manželství mají dva syny Felixe a Merricka.

Francis v roce 1962 debutoval knihou Smrt favorita a celkem napsal čtyři destíky děl. Prostředí dostihových závodů mu bylo blízké, sám byl úspěšným žokejem. Po ukončení kariéry pracoval jako sportovní novinář.

Psaní knih přerušil po smrti své manželky, aby se k němu v roce 2006 opět vrátil. Spoluautorem posledních dvou děl byl jeho syn Felix.

V České republice je Francisovo dílo velmi oblíbené a čtené. Spisovatel také od nakladatelství Olympia, jež jeho knihy vydává, dostal v roce 2000 Nakladatelskou cenu. Česko Francis několikrát navštívil a zavítal i na dostihy v Pardubicích.

Francisův pohřeb se bude konat v rodinném kruhu na ostrově Grand Cayman a v Londýně se poté uskuteční bohoslužba. Buckinghamský palác oznámil, že také britská královna Alžběta, jejíž matka byla velkou Francisovou fanynkou, truchlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám