Hlavní obsah

Nejnavštěvovanějším filmem loňského roku byl poslední Harry Potter

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnavštěvovanějším filmem roku 2009 byl Harry Potter a Princ dvojí krve režiséra Davida Yatese. Šestá ze série adaptací knižních bestsellerů J. K. Rowlingové si v kinech na celém světě připsala na konto 924,4 miliónu dolarů. U nás měl film premiéru 16. července.

Foto: Profimedia.cz

Harry Potter a Princ dvojí krve se stal v loňském roce favoritem

Článek

Druhým finančně nejúspěšnějším filmem loňského roku byla Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů. Její tržby jsou 887,3 miliónu dolarů. Třetí pozice patří dobrodružné sci-fi Michaela Baye Transformers: Pomsta poražených s celosvětovými držbami 835 miliónu dolarů.

Čtvrtým nejnavštěvovanějším snímkem byla katastrofická sci-fi 2012 (734,3 mil. dolarů) a první pětku uzavírá dobrodružný animovaný film Vzhůru do oblak (683 mil. dol.)

Do první desítky se dostalo i sci-fi Avatar Jamese Camerona. Světovou premiéru mělo až v prosinci, tudíž se nestačilo dotáhnout na filmy, které byly v kinech delší dobu. Avatar je ale rozhodně favorit pro loňský rok.

Podle portálu Boxofficemojo. com si už připsal na konto 643 mil. dolarů a patří mu sedmá příčka. V amerických kinech se hitem loňského roku stal snímek Transformers: Pomsta poražených, který tam utržil 402,1 mil. dolarů. Druhá pozice patří Harry Potterovi a Princi dvojí krve a třetí snímku Vzhůru do oblak.

Reklama

Související témata:

Související články

Premiéra - Trable v ráji

Letošní Silvestr můžete zahájit v kině s jedinou premiérou tohoto týdne. Jde o americkou komedii Trable v ráji s Vincem Vaughnem v hlavní roli.

Výběr článků

Načítám