Hlavní obsah

Nejlepší desky roku 2009: od Nirvany po reggae

Novinky, Stanislav Dvořák

V roce 2009 vyšly na celém světě statisíce hudebních CD a DVD, bylo by proto hodně pošetilé předstírat, že jedna redakce může sestavit definitivní žebříček všech nejdůležitějších desek. Poctivější je říct, že editor kulturní rubriky se tento rok proposlouchal přes 200 alb, aby pro vás po zralé úvaze vybral jen 20 nejlepších (plus bonusy), které byste neměli prošvihnout.

Článek

TOP 20

Nirvana: Live at Reading (DVD)

Letos konečně oficiálně vyšel pověstný koncert Nirvany v Readingu na DVD. Podle mnohých kritiků nejlepší v jejich kariéře. Grunge je dnes sice trochu dead, ale tehdy to byl opravdu "po čertech velkej" koncert.

Audio zde

Melody Gardotová: My One and Only Thrill

Deska Američanky Melody Gardotové letos zapůsobila jako zjevení. Je jí 25 let, ale podle alba My One and Only Thrill byste usoudili, že má za sebou 25 let profesionálního zpívání. Inspiruje se ve starém jazzu, spirituálu, folku a částečně v klasické hudbě. Mezi své lásky řadí George Gerswina, Milese Davise, Johna Lee Hookera, Lauryn Hillovou i Chopina. 

The Dead Weather: Horehound

Indie-rockoví The Dead Weather (Jack White a Alison Mosshartová) natočili desku, která je  psychedelická, hlučná a plná rozbouřených emocí. Rytmika vychází hodně z klasiky 70. let, můžeme klidně mluvit o zeppelinovské tradici, i když hlavní hit alba Treat Me Like Your Mother se blíží více Rage Against the Machine. K tomu přidaly tajemné zvuky, které přicházejí spíše z klubové scény, kde se hraje dub, reggae a hip-hop.

Audio zde  

Joss Stoneová: Colour Me Free!

Joss se proslavila po roce 2000, ještě před Amy Winehousovou, která odstartovala lavinu zájmu o starý soul. Novinka Colour Me Free jde ve stopách desek labelů jako Motown a Stax, čili proti pravidlům současného popu. Rezignuje na moderní zvuk a nechává prostor pro prvky, kterých se středoproud bojí jako čert kříže - sóla na trubku či elektrickou kytaru (hostující Jeff Beck). Přestože je deska hodně blízká blues, zkouší ji opepřit i rapem, a nestačíte se divit, jak přesně vše zapadá do sebe.

Audio zde

Black Crowes: Before the Frost...

Američtí rockeři Black Crowes nahráli své osmé album Before the Frost... naživo ve stodole ve Woodstocku. Vyznavač kvalitní marihuany Chris Robinson s vychlastaným hlasem za mikrofonem a vedle něj kytarista, který neskutečně plýtvá kvalitními riffy. Většina dnešních kapel by z toho nadělala pět desek.

Audio zde

Bob Dylan: Together Through Life

Bob Dylan svůj osobitý blues-folk vrací do hlubokých padesátých let, do dřevních předrockových časů, kdy se ve studiích nekouzlilo s čudlíky komplikovaných přístrojů, ale pouze se strunami a klávesami hudebních nástrojů. Poctivost prožitku, řízné hlasy samorostů a energie.

Gossip: Music for the Men

Nevíte, kde skončil punk? Podle některých umřel, ale podle mě všichni punkeři skončili na diskotéce, kde hraje skupina Gossip v čele s politicky angažovanou lesbičkou Beth. Gossip jedou na současné vlně kapel, které montují syrové rockové kytary na diskotékové rytmy a říká se tomu dance-punk.

Audio zde

Jess Roden: The Best of

Britský zpěvák Jess Roden měl kdysi nahradit ve skupině Doors zemřelého frontmana Jima Morrisona. Dnes už se na něj zapomíná, ale kompilace The Best of Jess Roden potvrzuje, že dobrá hudba skutečně nestárne.

Na Best of najdeme řadu rockových i odlehčených funky skladeb, které dokládají, že koncem 70. let se Britové snažili dohnat náskok funkových pionýrů z USA. Občas se jim to dařilo. Roden nemá na první poslech nijak unikátní hlas, ale je velmi přesvědčivý ve všech polohách - jako rocker i jako představitel tzv. northern soulu. Dnes, po třiceti letech, je jasné, že patří k nedoceněným hvězdám sedmé dekády.

Audio zde

Various Artists: Stax The Soul of Hip-Hop

Někdo v Americe prohrabal archívy a zjistil, které vinyly hip-hopeři nejvíce "vykrádají". Potom sestavil tuto unikátní kompilaci, na které najdete spoustu skvělých a skoro neznámých písniček z 60. let. Jako bonus se můžete s přáteli dohadovat, odkud ty melodie znáte (z desek Wu-Tang Clan, Cypress Hill atd.)

U2: No Line on the Horizon

No dobrá, No Line on the Horizon asi není nejzásadnější deska od U2, ale dá se poslouchat. Hard-rock a balady v jednom. Strhující úvodní riffy dodal kytarista The Edge hlavně v Get On Your Boots a Stand Up Comedy.

Paloma Faith: Do You Want The Truth Or Something Beautiful

Zdařilou retro směsku z rocku, popu a soulu servíruje na svém debutu Do You Want the Truth or Something Beautiful zpěvačka anglicko-španělského původu Paloma Faith (vlastním jménem Paloma F. Blomfieldová).

Zdařilou retro směsku z rocku, popu a soulu servíruje na svém debutu Do You Want the Truth or Something Beautiful zpěvačka anglicko-španělského původu Paloma Faith (vlastním jménem Paloma F. Blomfieldová).  

Dlouho napodobovala staré bluesové zpěvačky, což se výborně doplňovalo s profesí herečky, a získala tak zkušenosti, které se hodily při vlastní tvorbě. První úspěch jí přinesla vtipná akustická písnička "Jsou Vánoce a já tě nenávidím", která ale na debutové desce není. Album zahajuje rychlý taneční pop-rock Stone Cold Sober, jedna z nejlepších písniček tohoto roku.

Audio zde

Perfect: French Connection

A teď něco pro všechny huliče a kytkaře. Perfect patří k mladé generaci zpěváků z oblasti Karibiku, kteří se usídlili v živé a neustále se vyvíjející oblasti mezi moderním americkým R & B a místní tradicí otcovské generace, která hrála ska a roots reggae. Perfect v reggae přiznává spirituál, ale nebrání se ani potrhlému rapu, samplům a různým srandičkám.

Audio zde

Norah Jonesová: Fall

Další zamyšlené, meditativní, intimní album od sympatické Nory. Tahle deska není nejdůležitější na světě, ale přináší kouzlo hlasu, který je „samet sám“. A navíc jí to tak sluší...

Audio zde  

Miro Žbirka: Empatia

Klasik česko-slovenského popu si na desku Empatia přichystal chytlavé, vybroušené písničky.  Dávají smysl, mají měkký, zpěvný popový charakter a současně se vyhýbají trapné primitivnosti. Aranžérsky rovněž odvedl velmi pěknou práci. Je to pestré, ne příliš tvrdé, bez slizké příchuti syntetického popu. Žbirka stále více připomíná indie-pop-rock z 80. let, ctí tradici kapel typu R.E.M. a přidává do nich trochu svého oblíbeného McCartneyho.

Audio není k dispozici

Audio není k dispozici

Spirituál Kvintet: Zatim dobrý

Spirituál Kvintet přináší třináct songů nejrůznějšího původu. Jsou tu prastaré spirituály a renesanční písně, bluesově laděné věci a současné skladby. Soubor si vyvinul vlastní osobitou kvalitu, která je průřezem oblastmi folk-blues-spirituál.

Blue Effect: Blue Effect 1969-1989

Papírová krabička s modrým nápisem Blue Effect skrývá nálož devíti CD stejnojmenné skupiny z let 1970 až 1981. Tituly jako Meditace, Svitanie a Nová syntéza jistě nejsou neznámé nikomu, kdo má alespoň trochu zájem o hudební historii. Blue Effect zasáhl do vývoje českého "bigbítu" zásadním způsobem. Nasával inspiraci v zahraničním bluesrocku a jazzrocku i ve slovanské lidovce a všechno to osobitě přetvářel v inteligentní a nadčasovou rockovou hudbu.

Annie's Trip: Parisian Jazz

České překvapení roku. Energií našlapaný rock nasáklý vším dobrým od 70. do 90. let minulého století, hard-rock s punk-funkovou šlehačkou a bluesrockovými vyhrávkami. Famózní kytarista sype z rukávu riffy a rychlá, dramaticky vystavěná sóla podle vzoru Slashe. V baladách jako You Ain't se zase stylizuje do Aerosmith, stejně jako zpěvák.

Mig 21 a Lelek Orchestra: Naživo

Foto: Archív, Právo

Jiří Macháček ze skupiny Mig 21

Proti skupině Mig 21 sice lze mít muzikantské výhrady (vévodit jim bude výhrada k dětsky naivnímu nezpěvu Jiřího Macháčka), ale živé CD Mig 21 a Lelek Orchestra Naživo tak nádherně baví, že i člověk, který by skupinu normálně neposlouchal, musí popustit uzdu úsměvu. A možná si i s Macháčkem trochu zabroukat.

Audio není k dispozici

Lesní zvěř: Lesní zvěř

Alternativní skupina Lesní zvěř, kterou spoluzaložil politik Ondřej Liška (SZ), vydala pozoruhodné eponymní album s devíti skladbami. Na desce s převážně halucinogenní atmosférou se mísí jazz, drum'n'bass a folklór. Právě závěrečná skoro desetiminutová skladba Hostýn, v níž hostuje Horňácká muzika Petra Mičky, je patrně nejodvážnějším počinem a vrcholem alba.

Audio zde  

Various Artists: Rhytms del Mundo Classics

Druhá deska projektu Rhytms del Mundo, která je opět přeplněná hostujícími hvězdami, vyvolává bouřlivé reakce. To mají být jako Queen? rozčilují se jedni nad uvolněnou drzostí, s jakou projekt míchá západní pop, latinoamerickou hudbu a jazz. A proč ne, říkají druzí. Je snad někde napsáno, že na Bohemian Rhapsody se nesmí tancovat salsa?

Druhá deska projektu Rhytms del Mundo, která je opět přeplněná hostujícími hvězdami, vyvolává bouřlivé reakce. To mají být jako Queen? rozčilují se jedni nad uvolněnou drzostí, s jakou projekt míchá západní pop, latinoamerickou hudbu a jazz. A proč ne, říkají druzí. Je snad někde napsáno, že na Bohemian Rhapsody se nesmí tancovat salsa?

Neuvěřitelně dobrá je latino-jazzová instrumentálka na motivy notoricky známé Stairway to Heaven. Kubánská dvojice Rodrigo a Gabriela s pomocí akustické kytary, klavíru a perkusí vystavěla na starých dobrých zepelínech snovou atmosféru karibské noci a přitom ke konci přidala sóla, jež mohou směle konkurovat těm, která hrával Jimmy Page.

BONUS:

Tři české kompilace, které se nějak nevešly do seznamu 20 hvězdných alb, ale jsou tak kvalitní, že by se o nich mělo vědět:

Tři české kompilace, které se nějak nevešly do seznamu 20 hvězdných alb, ale jsou tak kvalitní, že by se o nich mělo vědět:

Ota Petřina: Super-robot

Třicet let staré sólové nahrávky jednoho z nejlepších českých kytaristů Oty Petřiny vykutal z archívu Supraphon. Oprášil je a vydal jako 2CD s poněkud komickým titulem Super-robot komplet.

Vladimír Mišík: Déja vu

V krásné a přehledné krabičce vydal Vladimír Mišík u Supraphonu svá remasterovaná alba ze 70. a 80. let pod názvem Déja vu. Poctivé písničky, které se dají poslouchat i po třiceti letech s téměř stejným zaujetím.

Petra Janů: Vzpomínky (Film a muzikál)   

Petra Janů: Vzpomínky (Film a muzikál)   

Předpoklad, že český střední proud nemá cenu poslouchat, stojí neotřesen dál. Existují však dva, tři červíci, kteří občas tuto skálopevnou premisu nahlodávají a jeden z nich se jmenuje Petra Janů. CD Vzpomínky - film a muzikál může potěšit i posluchače, který má široký rozhled po světové scéně a upatlané pražské muzikály jsou mu k smíchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám