Hlavní obsah

Nejhranější klasickou skladbou je O Fortuna Carla Orffa

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani Mozart, ani Beethoven, ale skladatel z 20. století Carl Orff je autorem nejhranější klasické skladby ve Velké Británii za posledních 75 let. Uvedla to BBC.

Článek

Skladba je součástí světoznámého díla Carla Orffa Carmina Burana a její popularitu značně oživilo to, že byla hrána v populárním britském televizním pořadu X Factor.

Žebříček nejhranějších skladeb uveřejnilo BBC Radio 2. Na druhém místě skončila Fantazie na téma (Vaughan Williams) a na třetím Šeherezáda (Rimský-Korzakov). Autoři uvádějí, že pořadí se sestavovalo podle hranosti v televizi, rádiu, v obchodech a také podle online-streamování. 

Metoda ale vzbuzuje řadu pochybností, např.: Jak může někdo vědět, co kde streamuje na internetu? Pokud výsledek vychází jen z legálních přehrání, pak žebříček pravděpodobně neodpovídá realitě. Občas se uveřejňují dokonce i žebříčky nejstahovanějších mp3, ale většina lidí si nestahuje mp3 legálně, takže žebříčky nevypovídají o ničem.

Nešťastné spojení Orffa s Hitlerem

Carmina Burana byla původně sbírka písní a básní z 11. až 12. století. Německého skladatele Orffa inspirovala roku 1935 k vytvoření jeho nejslavnějšího díla. Teoretici vedou spory o to, jestli jde o operu, sám autor používal označení "scénická kantáta".

Nadaný Orff měl smůlu v tom, že se stal oblíbencem Adolfa Hitlera, a proto mu byla po válce předhazována spolupráce s nacisty. On sám nebyl nacistou, ale spíš apolitickým člověkem.

Hitler ho osobně zanesl na seznam lidí, kteří nesmějí být pro svůj mimořádný význam povoláni do armády. Orff tak přežil pohodlně válku jako oficiálně oslavovaný umělec, ale je známo, že byl přítelem profesora Kurta Hubera z odbojové skupiny Weisse Rose. O té byl nedávno natočen film nazvaný Sophie Schollová.

Orff sice byl po válce vyslýchán, ale američtí vyšetřovatelé ho označili za neškodného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám