Hlavní obsah

Cameronův film Avatar útočí na smysly a emoce, přesto je politicky korektní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Režisér James Cameron si od natočení slavného filmu Titanic dal s dalším hraným snímkem načas. Výsledkem dvanáctiletého čekání je ambiciózní, z velké části animovaná sci-fi Avatar, která nezapadne. Ani největší kritici jí nemohou upřít, že jeden z nejdražších filmů v historii je působivým atakem na smysly a emoce.

Foto: ČTK

Režisér James Cameron (vlevo) a představitelé hlavních rolí Zoe Saldanaová a Sam Worthington na tiskové konferenci po premiéře filmu Avatar v Londýně

Článek

Cameron napsal Avatar již v roce 1995, ale deset let čekal, až bude k dispozici technologie, která mu umožní film natočit. I tak mu ale příprava a natáčení trvaly čtyři a půl roku. Avatar půjde do kin ve většině zemí, včetně Česka, 17. prosince.

Cameron napsal Avatar již v roce 1995, ale deset let čekal, až bude k dispozici technologie, která mu umožní film natočit. I tak mu ale příprava a natáčení trvaly čtyři a půl roku. Avatar půjde do kin ve většině zemí, včetně Česka, 17. prosince.

Příběh se odehrává v roce 2154 na planetě Pandora obývané humanoidními tvory, kteří se nazývají Na'vi. Lidé se snaží planetu dobýt, protože na Zemi vyčerpali zásoby energie a na Pandoře je její mocný zdroj, hornina, kterou Cameron nazval přímočaře Unobtainium (zhruba 'nedosažitelno').

Atmosféra na Pandoře je ale pro lidi nedýchatelná, a tak geneticky vytvořili avatary (podle sanskrtského avatár, vtělení), kteří jsou stejní jako Na'vi. Jejich prostřednictvím se snaží domorodce blíž poznat a přimět k ústupu.

Princip je podobný Matrixu

Hlavním hrdinou je bývalý voják Jake Sully ochrnutý na obě nohy (hraje ho Australan Sam Worthington), který ale může ovládat ve svém avataru celé tělo a pronikne mezi domorodce. Princip zde trochu připomíná Matrix, když hrdina leží v jakémsi spánku ve speciálním lůžku a žije ve svém avataru.

Jake se podle očekávání zamiluje do krásné domorodky Neytiri, přejde na druhou stranu a začne pomáhat Na'vi, kteří žijí v souladu s přírodou a na rozdíl od podobných situací v pozemské historii se s jeho pomocí úspěšně brání.

Největší devízou filmu není děj, ale uměle vytvořený svět Pandory, ráj, při jehož vytváření se Cameron zjevně inspiroval mořskými hlubinami (od Titaniku ostatně natáčel jen podmořské dokumenty). Tento nový svět obývají přes tři metry vysocí, štíhlí modří Na'vi, kteří mají zvířecí uši a ocas a kupodivu nepůsobí směšně.

Řeč domorodců je vymyšleným jazykem

Mluví zvláštním jazykem, který Cameron připravil s lingvistou Paulem Frommerem z Jihokalifornské univerzity v Los Angeles. "Chtěl jsem, aby jejich řeč byla melodická, hladká, aby zněla cize, ale aby ji herci mohli vyslovit," řekl režisér. Podle něj jsou v něm zvuky z polynéských, afrických i indiánských jazyků.

Cameron použil stejnou techniku jako Peter Jackson v Pánovi prstenů a King Kongovi. Všechny akce Na'vi a avatarů (jedním je i Sigourney Weaverová v úloze vědkyně) tak nejprve odehráli živí herci, jejichž pohyby se pak přenesly do animované části filmu. Cameron dal ale navíc hercům na hlavu přilbu s nástavcem s kamerou, která snímala pohyby obličejových svalů a především očí. Zoë Saldanaová se tak ve filmu vůbec neobjeví v lidské podobě, ale jen jako počítačová Neytiri.

3D je podle režiséra přidanou hodnotou

Obrazovou působivost má umocňovat technologie 3D použitá u části kopií. Kromě několika okamžiků ale nemá trojrozměrná varianta velký smysl a film výborně funguje i ve dvourozměrném provedení. Cameron také po londýnské premiéře potvrdil, že 3D je "přidanou hodnotou", ale film na ní nestojí. "Je to pořád kino. Jde spíše o možnost výběru, asi jako když se díváte na velkou HD televizi," řekl.

Studio 20th Century Fox uvalilo na recenze Avataru po jeho čtvrteční premiéře embargo až do pondělí. Britské listy je ale promptně porušily - možná i proto, že film vesměs chválí. Líbil se recenzentům The Times, The Daily Telegraph i London Evening Standard.

"Je to příliš dlouhé, scénář občas balancuje na hraně naivity, ale srdce filmu je pevně na správném místě," napsal kritik pravicového The Daily Telegraph. "Jděte na něj do největšího a nejhlučnějšího kina, zapomeňte na jeho nedostatky a užijte si to."

Českým kritikům se zřejmě nebude líbit politická korektnost filmu. Otevřeně se v něm ozývají ekologická témata, paralely s dobýváním obou Amerik v 16. a 17. století (Na'vi mají řadu indiánských rekvizit) i třeba s nedávnou iráckou válkou, když se v něm mluví o "preventivním úderu" a o tom, že "proti teroru je třeba bojovat terorem".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám