Hlavní obsah

Dokument Katka Heleny Třeštíkové se v kinech objeví v únoru

Časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Katka, ve kterém mapovala čtrnáct let v životě mladé narkomanky a jejího marného zápasu se závislostí, vstoupí do kin koncem února. Producenti ze společnosti Negativ, s nimiž připravila i filmy Marcela a René, plánují rovněž jeho speciální distribuci v rámci základních a středních škol po celé České republice.

Foto: Lukáš Táborský , Právo

Dokumentaristka Helena Třeštíková

Článek

Jak režisérka uvedla, původně chtěla natočit portrét protidrogové terapeutky. Její zájem se ale postupně stále více soustředil na jednu z jejích klientek - Katku. Hlavně proto, že na rozdíl od většiny ostatních narkomanů byla schopna svou závislost reflektovat.

"Autenticky zachycený příběh zápasu s drogou může být pro žáky a studenty poutavý a přesvědčivý. Někdy možná víc než odborné přednášky o škodlivosti a nebezpečí drog, jež však také plní svůj účel," uvedla Třeštíková. Krušných a dramatických chvil bylo prý při práci na tomto projektu více než jindy.

Katka začíná v léčebně roku 1996

Diváci se poprvé s Katkou setkávají v roce 1996, kdy se devatenáctiletá dívka léčí ze své tehdy čtyřleté závislosti v terapeutické komunitě v Němčicích a těší se, že povede stejný život jako její vrstevnice. Sní o tom, že si najde přítele a založí rodinu. Vábení drogy bylo však silnější a Katky život se scvrkává v bezvýchodný koloběh krádeží, shánění drogy, případně "dělání peněz".

Spirála fyzické, psychické i morální devastace ale žádný konec nezná, jen periodické, zoufalé pokusy vzepřít se a s drogou skoncovat. Pád ale přichází znovu a znovu. Přesto, když se režisérka znovu schází s ní i s jejím novým přítelem, vypadá to, že happy end je snad možný - Katka čeká dítě a tentokrát je pevně rozhodnuta drogy opustit.

Součást cyklu Ženy na přelomu tisíciletí

S příběhem Katky se diváci poprvé setkali v roce 2001, kdy ho pod titulem V pasti uvedla Česká televize jako součást cyklu Ženy na přelomu tisíciletí. Syrově autentický obraz jednoho zmarněného života vyvolal takový ohlas, že se režisérka rozhodla ke své hrdince vrátit a sledovat její osudy i nadále.

Výsledný film je závěrem volné trilogie časosběrných dokumentů o osudech lidí, kteří se v důsledku nepříznivých okolností ocitli na pokraji svých sil nebo na okraji společnosti.

Dokumenty René a Marcela

První film Marcela (2007) vychází z úspěšného časosběrného cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy, René (2008) je portrétem nenapravitelného recidivisty a Třeštíková za něj loni získala cenu Evropské filmové akademie Prix Arte pro nejlepší evropský dokument roku.

Podle producentky Kateřiny Černé se v současné době konají testovací projekce na pražských školách a gymnáziích. Tvůrci se snaží zjistit věk žáků, kterým by se film promítal, a zároveň vymýšlí formu workshopu, který by projekce provázel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám