Hlavní obsah

Vánoční náladu rozezvučí Ondřej Smeykal hrou na australské didgeridoo

Právo, Šárka Hellerová

Nejúspěšnější český hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal představí na dvou vánočních koncertech své nové trojalbum Didgeridoo Solo III. Příznivci tohoto australského domorodého hudebního nástroje si jeho tóny mohou poslechnout 9. a 10. prosince v Praze ve Velkém sále Hlaholu. Návštěvníci koncertu obdrží ke vstupence zdarma autorem podepsanou desku.

Článek

Smeykal si na křest pozval dva hosty z hudebních celků, s nimiž spolupracuje. První z večerů ho podpoří houslista kapely Čechomor Karel Holas, na druhém koncertu ho svým zpěvem doprovodí japonská zpěvačka skupiny Autopilote Yumiko Ishijima.

„Materiály, které se mi za poslední léta nashromáždily, jsou natolik rozdílné, že jsem se rozhodl rozčlenit je na tři CD. Bylo mi líto nevydat je, ale na jednom nosiči by se je opravdu poslouchat nedalo. První jsou rytmické kompozice, druhé jsou elektronické remixy starších skladeb a třetí CD je věnováno ambientním skladbám,“ vysvětlil Smeykal.

Spolupracuje s Jazem Colemanem

Kromě průběžné spolupráce s mnoha českými kapelami připravuje Smeykal v současné době společné album s hudebníkem Jazem Colemanem, frontmanem britských Killing Joke.

„Jaz jednou správně řekl, že hráči na didgeridoo se nepokoušejí o zapamatovatelné skladby. Hodně té hudby je utopeno ve snech o tom, co by šlo s tímto nástrojem udělat. My se teď snažíme dokázat, že lze zahrát zapamatovatelné skladby, které lidem budou daleko přístupnější než ostatní didgeridoo tvorba,“ odkryl Smeykal koncepci mezinárodního projektu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám