Hlavní obsah

Cenu za nejlepší nezávislý film roku získal Duncan Jones, syn Davida Bowieho

– Londýn

Filmový režisér Duncan Jones získal v neděli 6. prosince při předávání cen nezávislého filmu BIFA cenu za nejlepší nezávislý film s názvem Moon (Měsíc). Komu toto jméno nic neříká, vězte, že je to slavný syn neméně slavného otce, Davida Bowieho. V minulém ročníku udílení cen byl oceněn například pozdější oskarový snímek Milionář z chatrče.

Článek

Osmatřicetiletý Jones natočil Moon s relativně nízkým rozpočtem 2,5 miliónu liber (71 miliónů korun). Americký herec Sam Rockwell v něm hraje osamělého astronauta dohlížejícího na důl na Měsíci. Společnost mu dělá jen počítačový systém s hlasem Kevina Spaceyho - až do chvíle, než těsně před návratem na Zem potká mladší verzi sebe sama.

Moon dostal ceny za nejlepší nezávislý film roku a za nejlepší režijní debut. Nejlepší režisérkou byla vyhlášena Andrea Arnoldová za drama ze sídliště v Essexu Fish Tank, které dostalo cenu poroty letos v Cannes. Katie Jarvisová, která hrála hlavní roli, získala cenu za nejlepší herecký debut.

BIFA pro nejlepší herečku dostala Carey Mulliganová za výkon ve filmu An Education (Vzdělání), jehož scénář napsal Nick Hornby. Nejlepším hercem se stal Tom Hardy za ztvárnění zločince Charlese Bronsona ve filmu Bronson. Nejlepší scénář napsal podle poroty Armando Iannucci - k politické satiře In The Loop.

Cenu za vedlejší herecký výkon dostala Anne-Marie Duffová, která hrála matku Johna Lennona ve snímku Nowhere Boy. V této mužské kategorii byl oceněn John Henshaw za úlohu dobrosrdečného pošťáka ve filmu Kena Loache Looking for Eric (Hledá se Eric) se známým fotbalistou Erikem Cantonou.

Udělování cen od roku 1998

Životopisný snímek o Johnu Lennonovi Nowhere Boy, který natočila jako svůj celovečerní debut výtvarnice Sam Taylorová Woodová, byl navržen i na nejlepší film. I když nebyl vybrán, režisérka si odnesla BIFA za nejlepší krátký film za Love You More.

Ceny za celoživotní dílo a za herecký přínos britskému filmu dostaly při slavnostní ceremonii herecké legendy Michael Caine a Daniel Day-Lewis.

Ceny britského nezávislého filmu se udělují od roku 1998. Nominován může být film, jehož náklady nepřekročily deset miliónů liber a byl financován nejméně z 51 procent z britských zdrojů. Loni dostal hlavní ceny Milionář z chatrče, který posléze triumfoval při Oscarech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám