Hlavní obsah

Režisér Polanski se přesunul do domácího vězení na chatu v Alpách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern/Gstaad

Režisér Roman Polanski byl v pátek 4. prosince propuštěn z věznice do domácího vězení na horskou chatu v alpském středisku Gstaad. Domácí vězení bylo povoleno pouze pod podmínkou, že bude slavný režisér celou dobu nosit monitorovací elektronický náramek. Na chatě Milky Way bude čekat na verdikt, zda bude vydán americké justici.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Chata Milky Way, kam se režisér Polanski přesunul do domácího vězení.

Článek

Polanski byl do domácího vězení propuštěn na kauci 4,5 miliónu franků (téměř 78 miliónů korun).

Slavného režiséra při jeho příjezdu v konvoji limuzín čekala padesátka novinářů a kameramanů. Policie v kantonu Bern, kde Gstaad leží, uvedla, že nepodnikla žádná zvláštní opatření v souvislosti s jeho příjezdem, kolem režisérovy chaty je však rozmístěno několik policistů i se psy. Podle agentury AFP jej zde má očekávat manželka Emmanuelle Seignerová a jeho dvě děti, dcera Morgane a syn Elvis.

Polanski byl do domácího vězení propuštěn pod podmínkou, že bude nosit monitorovací elektronický náramek, který nahlásí, kdyby chatu opustil. Pokud by se tak stalo, šestasedmdesátiletý filmař by přišel o svou kauci 4,5 milionu franků. Musel odevzdat rovněž své osobní doklady.

O podmínkách kauce rozhodl soud, který uvedl, že filmař může na své případné vydání do USA počkat ve svém domě v Gstaadu.

Polanského zatkla 26. září ve Švýcarsku policie, když přijel na filmový festival. V USA režisérovi hrozí až dvouletý trest vězení za pohlavní styk s třináctiletou dívkou v roce 1977. Sex s mladistvou se považuje ve Spojených státech za znásilnění. Režisér se k činu přiznal, později ale uprchl do Evropy a do USA nepřiletěl ani v roce 2003 převzít Oscara za své drama Pianista.

Reklama

Související články

Polanski se USA možná vydá sám

Režisér Roman Polanski (76) se nejspíš rozhodne sám vydat americké justici, aby se vyhnul zdlouhavému procesu extradice švýcarskými orgány.

Polanski chce elektronická pouta

Režisér Roman Polanski (76) by přijal elektronická pouta, aby mohl vyměnit švýcarskou celu za domácí vězení ve své vile v Gstaadu. Své vydání do USA nadále...

Výběr článků

Načítám