Hlavní obsah

Fillův obraz byl vydražen za rekordních 11,2 miliónu korun

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela nenápadné kubistické zátiší Emila Filly Sklenice a noviny se o víkendu na Aukčním dnu v Praze vydražilo za 11, 2 miliónu korun. Kupec bude muset ještě zaplatit k ceně přirážku ve výši 20 procent, takže celková hodnota obrazu o rozměrech 33 krát 23 centimetrů je téměř 13,5 miliónu korun.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Martin Kodl, soudní znalec v oboru obrazy a starožitnosti, představil v Praze kubistický obraz Emila Filly Sklenice a noviny před jeho dražbou.

Článek

Jde o nejdražší obraz Emila Filly prodaný v České republice, předchozí rekord (11 miliónů za Dívku s mandolínou) padl loni na aukci v Praze.

"Jsme spokojeni, prodali jsme většinu nabízených obrazů. Nesmírně si považuji částky 2,6 miliónů za kterou byl odklepnut obraz Horská krajina v bouři od klasika české krajinomalby Adolfa Kosárka,“ komentoval aukci pro Právo Martin Kodl, majitel firmy, která nedělní Aukční den na Žofíně spolupořádala.

"Melancholický Podvečer v zálivu od Jakuba Schikanedera vyšplhal na 5,6 miliónu. To jsou ceny o který by se nikomu z obchodníků před deseti roky ani nezdálo," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám