Hlavní obsah

Na divadelním festivalu německého jazyka budou Vojcek i Kafka

Právo, Radmila Hrdinová
Praha

Inscenace Büchnerova Vojcka v pražském Divadle na Vinohradech se stane ve čtvrtek večer prologem 14. ročníku Pražského divadelního festivalu německého jazyka (PDFNJ). Oficiálně festival otevře v neděli na téže scéně Kafkův Proces v podání Kammerspiele z Mnichova.

Článek

Festivalová trofej Max pro nejlepší domácí inscenaci německy mluvící hry uplynulé sezóny byla letos na počest nedávno zesnulého překladatele a dramaturga přejmenována na Cenu Josefa Balvína.

Ocenění Büchnerova Vojcka vybočuje z norem oceňujících hry napsané po roce 1900 (dramatický fragment Vojcek vznikl v roce 1837), ale inscenace režiséra Daniela Špinara přesvědčila porotu svou výjimečnou kvalitou. Festival nabídne do 8. listopadu osm inscenací a scénických čtení z Německa, Rakouska, Švýcarska a Lucemburska.

Inscenace berlínské Schaubühne Třetí generace vznikla v koprodukci izraelského Národního divadla Habima a švýcarský projekt společnosti Rimini Protokoll, zrozený přímo pro festival, nabídne zamyšlení nad postavením a osudy vietnamské komunity žijící jak v české, tak i německy mluvící společnosti.

Vídeňský Schauspielhaus zase v inscenaci Den opričnika přinese vizionářský pohled do budoucnosti Ruska. Během festivalu se budou konat i diskusní setkání s tvůrci inscenací.

Reklama

Výběr článků

Načítám