Hlavní obsah

Vítěz Eurovize Rybak způsobil skandál fotografiemi s Lukašenkem

Právo, Michael Švec

Letošní vítěz soutěže Eurovize, nenápadný zpěvák a houslista Alexander Rybak, způsobil první skandál. Třiadvacetiletý norský občan pocházející z Běloruska proti sobě popudil norský tisk fotografií, na níž se objímá s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem a zvedá nahoru palec. Snímek uveřejnil na svém blogu a osobním profilu.

Článek

Nejvíce nevole však vyvolal popisek, jímž umělec fotografii doprovodil. „Já s prezidentem Běloruska. Díky němu je Minsk jedním z nejkrásnějších a nejčistších měst Evropy! Přijeďte sem!“ napsal Rybak pod snímek s mužem, který je západními médii označován za posledního diktátora Evropy.

John Peder Egens, představitel norské Amnesty International, zpěváka v rozhovoru pro zpravodajský portál kjendis.no označil za naivního a připomněl, že Rybak byl za kontakty s Lukašenkem kritizován už v květnu. Oficiální prohlášení k fotografii vydali i mladí křesťanští demokraté.

Umělcovo jednání považují za „nemoudré“ a žádají, aby „vyjádřil solidaritu s běloruským bojem za svobodu, s podporou demokracie a nezvedal palec diktátorovi“.

Zavalený negativními ohlasy Rybak nejdříve změnil popisek na „To jsem já s prezidentem mé rodné země“, posléze snímek stáhl úplně.

Reklama

Výběr článků

Načítám