Hlavní obsah

Kytaristka Michaela Jacksona i "středověká" elektronika na festivalu Kytara

Novinky, Stanislav Dvořák

Pestrý podzimní festival Kytara napříč žánry proběhne od 18. října do 29. listopadu v Praze, Plzni, Benešově, Řevnicích a Dolní Poustevně. Jeho vrcholem bude společné vystoupení Jennifer Battenové, která doprovázela Becka a Michaela Jacksona, s nezařaditelnou Vicky Genfanovou. K nejkurióznějším koncertům pak patří společné vystoupení Daniela Kahudy a Matthiase Loibnera, kteří oprášili středověkou niněru a spojili jí s elektronikou.

Článek

Jak řekl Daniel Kahuda Novinkám, lidé si většinou myslí, že na niněru se hraje středověká hudba. Jeho ale baví především moderní experimenty. Na niněru začal hrát před deseti lety, protože se mu nástroj zalíbil a domníval se, že hrát na něj může být lehké, což se nepotvrdilo. Nyní zkouší hrát soudobou vážnou hudbu a rock.

Poněkud hlasitější vystoupení plánuje kytaristka Jennifer Battenová, která doprovázela světové hvězdy a vydala i několik sólo desek. Ve vlastní tvorbě volně přechází mezi žánry jako rock, metal, jazzrock, funk.

Čerstvou novinkou je její společné vystupování s Vicki Genfanovou, nezařaditelným samoukem, který si rád pohrává s nečekanými rytmickými zvraty a zvuk strun doplňuje slap-tapem (plácání-klepání). Píše si vlastní skladby a výborně zpívá. V roce 2008 jako první žena v historii získala titul Guitar Superstar, který každoročně uděluje americký časopis Guitar Player nejzajímavějšímu interpretovi na světě.

Na festivalu zahraje i italský kytarový virtuóz Beppe Gambetta se Zdeňkem Bínou, který patří mezi nejoriginálnější české kytaristy současnosti, a skupinou L'arrache-coeur. Dále vystoupí nestor české akustické kytary, pedagog Jiří Jirmal, kytarista a profesor AMU v Praze Milan Zelenka.

Bluesman Steve White bohužel nevystoupí, protože vážně onemocněl.

Více na stránkách www.kytaranapriczanry.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám