Hlavní obsah

Ve Švýcarsku byl zatčen slavný režisér Polanski

Curych
Aktualizováno

Švýcarská policie v sobotu v Curychu zatkla slavného filmového režiséra Romana Polanského (76) na základě 31 let starého amerického zatykače, který souvisí s údajným znásilněním třináctileté dívky v roce 1977. Polanski si do Curychu přijel vyzvednout cenu za celoživotní dílo.

Článek

Švýcarská policie informaci zatím nepotvrdila.

Polanski se k činu přiznal už v roce 1977. Soudce, který měl tehdy případ na starosti, s ním vyjednal přiznání výměnou za nízký trest v délce 42 dnů vězení. Ty si režisér odseděl. Po propuštění režiséra ale soudce dohodu popřel a poslal režiséra do vězení na dalších 48 dní. Ten už do výkonu trestu nenastoupil a utekl do Francie, neboť se obával, že by se z vězení nedostal. Původně mu hrozil trest až v délce 50 let.

Polanského obhájci předložili soudu řadu dokumentů, které prokazují, že k dohodě se soudcem došlo. 

Soudce: nejdřív se musí vrátit

V posledních letech se Polanski snaží, aby byl zproštěn obžaloby. Americký soudce Peter Espinoza jeho žádost letos v květnu zamítl s tím, že proces proti Polanskému sice nebyl veden správně, ale režisér se podle něj musí vrátit do USA, aby mohl žádost podat.

Režisér se nechce vrátit, neboť by byl ve Státech okamžitě zatčen jako uprchlík. Z Francie ale vydán být nemůže.

Americký režisér polského původu již více než 30 let nevstoupil na americkou půdu. Ze strachu před vydáním do USA se dokonce vyhýbá i natáčení ve Velké Británii. Oscara za režii filmu Pianista z roku 2002 za něj musel vyzvednout herec Harrison Ford.

Režisér se v 60. a 70. letech v USA proslavil snímky jako Rosemary má děťátko nebo Čínská čtvrť. O jeho případu loni vznikl dokument nazvaný Roman Polanski: Wanted and Desired (Roman Polanski: Hledaný a žádaný), který upozornil na některé nesrovnalosti v jeho kauze, na jejichž základě pak slavný tvůrce požádal o odložení obvinění.

Dívku opil, omámil a pak sní měl styk, stojí ve spisu

Podle obžalovacího spisu Polanski v domě Jacka Nicholsona opil šampaňským třináctiletou dívku, které navíc dal tablety návykového hypnotika Metaqualonu. To v kombinaci s alkoholem vyvolává stav euforie. Pak s ní prováděl řadu sexuálních praktik včetně styku, což bylo nafoceno.

V domě byla přítomna Nicholsonova přítelkyně, herečka Anjelica Hustonová, která tvrdila, že dívka nevypadala na třináctiletou.

Uzavření případu si přála i dívka, nyní 45letá Samathha Geimerová, se kterou měl režisér pohlavní styk. Její advokát zdůrazňoval, že ji neustálé propírání případu v médiích ztěžuje život. Zvláště jí vadilo zdůrazňování všech podrobností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám