Hlavní obsah

Zemřel autor textů sovětské i ruské hymny Sergej Michalkov

Právo, Michael Švec

Ve věku sedmadevadesáti let zemřel ruský básník a spisovatel Sergej Michalkov. Médiím to sdělil Svaz spisovatelů Ruska. Vnuk Jegor Končalovskij doplnil, že dědeček skonal stářím. „Zemřel stářím, prostě usnul,“ prohlásil.

Foto: ČTK

Sergej Michalkov v roce 2004 na mezinárodním veletrhu Svět knihy.

Článek

Většinu své tvorby Michalkov, který pocházel ze staré šlechtické rodiny, věnoval dětské literatuře, avšak nejčastěji bývá spojován s texty ruské a dokonce dvou sovětských hymen. V době Druhé světové války se sovětské vedení rozhodlo, že SSSR potřebuje novou vlasteneckou státní píseň, která by nahradila nadnárodní internacionálu.

Text na hudbu Alexandra Alexandrova začínající slovy „Sojuz něrušimyj respublik svobodnych“, na němž tehdy Michalkov spolupracoval s Gabrielem El-Registanem, byl přijat za hymnu SSSR už v roce 1944.

Sovětská hymnaRuská hymna
Nezrušitelný svazek svobodných republik stmelila na věky Veliká Rus. Ať žije svobodnou vůlí národů stvořený jediný, mohutný Sovětský svaz. Sláva ti, naše svobodná vlasti, spolehlivá záruko přátelství národů! Leninova strana je silou národa a vede nás k vítězství komunismu! Skrz bouře nám svítilo slunce svobody a veliký Lenin nám ozářil cestu, národy podnítil ke správné věci, nadchnul nás k práci a hrdinství! Sláva ti… Ve vítězství nesmrtelných idejí komunismu vidíme budoucnost naší země, a rudému znaku naší slavné vlasti budeme na věky bezmezně věrni! Sláva ti…Rusko – náš posvátný stát, Rusko – naše milovaná země. Ohromná vůle, veliká sláva – To je tvůj věčný odkaz! Sláva tobě, Vlasti naše svobodná, Letitý svazek bratrských národů, Národní moudrost daná nám předky! Sláva tobě, zemi! Jsme na tebe hrdí! Od jižních moří až do polárních krajin Táhnou se naše lesy a pole Jediná jsi na světě! Jsi jedinečná – Bohem chráněná rodná zemi! Sláva tobě, Vlasti naše svobodná… Veliký prostor pro sny i život Otevírají nám budoucí léta. Sílu nám dává věrnost Vlasti. Tak bylo, tak je a navždy bude. Sláva tobě, Vlasti naše svobodná…

Brzy však upadla v nemilost – dva roky po Stalinově smrti v roce 1955, kdy Nikita Chruščov boural kult osobnosti svého předchůdce, se píseň, jež bývalého vůdce oslavovala, raději začala používat beze slov.

Novou verzi textu, opět z Michalkovova pera, Sovětský svaz přijal až v roce 1977. Ta až do rozpadu SSSR vydržela nezměněná. K původnímu nápěvu se rozhodl vrátit až Vladimir Putin po svém nástupu do prezidentského úřadu a parlament v roce 2000 schválil i text, který tehdy sedmaosmdesátiletý Michalkov přepracoval.

Návrat k hymně SSSR byl často kritizován pro její stalinistický původ, avšak podle veřejného mínění z listopadu 2000 se za ni postavilo 50 procent obyvatel země. Michalkov pro řadu Rusů zůstává symbolem sovětského období. Mladší generace jej zná spíše jako otce dvou slavných herců a režisérů – Nikity Michalkova a Andreje Michalkova-Končalovského.

Reklama

Výběr článků

Načítám